≫ 

Šta donosi porast potražnje za programerima u sektoru kriptovaluta?

Prilika koju ne bi trebalo propustiti

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva šta donosi porast potražnje za programerima u sektoru kriptovaluta

Do pre desetak godina teško je bilo zamisliti kakav će biti rast kriptovaluta.

Pojava ideje kriptovaluta vezuje za Dejvida Šoma (David Lee Chaum, 1955.) koji je 1983. godine ustanovio protokole funkcionisanja DigiCash-a, preteče današnjih kriptovaluta.

Ethereum Kriptovaluta

Foto: Pixabay.com

Tada se na pojavu DigiCash-a gledalo kao na eksperiment i niko nije ni mogao da pretpostavi kako će se elektronske valuta dalje razvijati.

Vidljivost kriptovaluta raste sa pojavim bitcoina koji se prvi put predstavio javnosti 2008. godine kada je registrovan domen bitcoin.org. Nešto kasnije iste godine, kao kreator Bitkoina se oglasio izvesni Satoši Nakamoto, čiji identitet nikada nije nedvosmisleno utvrđen.

Dodatnu sumnju izaziva činjenica da je razvijeni sistem isuviše kompleksan da bi bio razvijen od strane jedne osobe. Imajući u vidu kompleksnost sistema, najverovatnije je da ga je razvijao ceo tim projektanata i programera, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Nagli uspon kriptovaluta i blokchain tehnologije doveo je do promene pogleda na digitalni novac i do različitih posledica kojima smo danas svedoci.

Ethereum Kriptovaluta

Foto: Pixabay.com

Jedna od posledica, na koju se ne obraća previše pažnje je otvaranje radnih mesta za projektante i programere koji se bave daljim razvojem sistema kriptovaluta.

Zanimljivo je da navedena zanimanja donedavno nisu uopšte postojala. Može se postaviti i pitanje obrazovanja budućih programera koji danas čine svoje prve korake u svetu razvoja softvera.

Kako uopšte edukovati mlade generacije za obavljanje poslova koji će se tek pojaviti i o kojima možemo tek da naslućujemo? Više je pitanja nego odgovora i na njih danas ne znamo odgovore. Ipak, činjenica je da danas broj radnih mesta u razvoju sistema za kriptovalute naglo raste.

Nedavno je američka kompanija Glassdoor Economic Research objavila rezultate istraživanja u kojim se iznosi činjenica da je od 2017. godine do 2018. godine broj radnih mesta u kripto sektoru porastao za preko 300%! Može se zaključiti da kompanije koje razvijaju kripto sisteme pokazuju sve više interesovanja za kriptovalute i da su spremni da dugoročno ulažu u timove za razvoj kripto sisteme.

Bitcoin, bitcoin, kriptovaluta

Foto: Pixabay.com

Među kompanijama koje investiraju u razvoj kripto sistema su i ORACLE, Accenture, JP Morgan i KPMG što govori o ozbiljnosti i značaju koji se ovoj oblasti prodaje. Najviše su bili traženi softverski inženjeri ali i druga zanimanja kao što su menadžeri proizvoda, analitičari rizika i marketinški menadžeri.

Zanimljivo je da se zaposleni u ovom sektoru angažuju pre svega na poslovima razvoja samih kriptovaluta a u znatno manjem broju na daljem razvoju blockchain mehanizama.

Moglo bi se očekivati upravo suprotno jer je blokchain široko prepoznat kao pouzdana tehnologija dok budućnost kriptovaluta nije sasvim izvesna.

Mnoge se dileme postavljaju pred mlade ljude koji danas biraju svoje zanimanje i na taj način u velikoj meri biraju svoj životni put. Sasvim pouzdano se može reći da su informacione tehnologije koje pokreću proces digitalizacije deo budućnosti.

Jedna od kockica u slagalici su kriptovalute koje nude perspektivu, barem sa sadašnje tačke gledišta. Ako imamo na umu činjenicu da je prosečna godišnja plata kripto programera oko 85.000 USD godišnje i da je potražnja za programerima veća od ponude, svakako je vredno razmisliti na ovu temu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA