≫ 

Kako će teći dalji razvoj bezbednosti blockchaina?

Kriptografija kao nezaobilazni element

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako će teći razvoj bezbednosti blockchaina.

Pojava blockchaina a zatim i bitcoin kriptovalute dovelo je do kvalitativnog pomaka pre svega u pogledu tehnologije a zatim i na finansijskom polju.

O samoj blockchain tehnologiji smo pisali u prethodnim nastavcima.

Suština sistema se ogleda u postojanju više identičnih blokova koji se nalaze kod različitih korisnika. Na taj način se onemogućava izmena podataka u bloku a da to ne primete ostali učesnici u lancu. U suštini to znači da svaki od učesnika u transakciji poseduje sadržaj kompletnog lanca i prevare nisu moguće. Svi podaci iz lanca su dostupni svim učesnicima.

Blockchain, Bitcoin Foto: Pixabay.com

Bitcoin, kao i najveći broj drugih kriptovaluta zasniva svoj rad na blockchain sistemu. Pošto se radi o virtuelnom novcu, jedno od prvih pitanja koje se postavilo je pitanje bezbednosti samog sistema. Iz prethodno rečenog, jasno je da je sistem bezbedan i da ga nije moguće kompromitovati.

Ipak, postoje uspešni napadi na kripto valute koji dobijaju veliki publicitet i na taj način se umanjuje poverenje u virtuelni novac. Činjenica je da ni u jednom slučaju uspešnog napada nije došlo do kompromitovanja blockchain lanca. Napad je najčešće vršen kompromitovanjem kripto novčanika ili upadom u sistem kripto berze na kojoj se trguje kripto valutama.

Često se postavlja pitanje: Kako se obezbeđuje blok u lancu od izmene, odnosno kako drugi učesnici trenutno znaju da je neki od blokova neovlašćeno izmenjen?

Blockchain, Ethereum, Kriptovalute Foto: Pixabay.com

Odgovor leži u vrednosti koja se nalazi na kraju svakog bloka a koja se naziva heš vrednost. Heš vrednost se izračunava tako što se obuhvati kompletan sadržaj bloka a zatim se korišćenjem jednosmerne kriptografske funkcije izračuna heš. Iz heš vrednosti nije moguće rekonstruisati sadržaj bloka.

I najmanja promena u bloku radikalno menja heš vrednost te se na taj način bilo kakva izmena odmah može jasno videti. Ista vrednost se upisuje i na početak narednog bloka tako da nema dileme koji je prethodni blok u kome su ubeležene prethodne transakcije. Može se zaključiti da je blockchain sistem visoko bezbedan a samim tim i kripto valute poseduju visok nivo bezbednosti.

Foto: Coindesk

Jedna od „tajni“ bezbednosti blokčejna je eliminacija ljudskog faktora a samim tim i eliminacija ljudske greške. Sva kriptografska izračunavanja se izvode automatski. Eliminacija čoveka iz sajber bezbednosti je u potpunosti saglasna sa teorijskim razmatranjima Kloda Šenona jednog od osnivača teorije informacija.

Na osnovu jasnih teorijskih postavki i kvalitetnog izvedenog praktičnog blockchain rešenja moguće je i dalje razvijati sistem u tehnološkom smislu. Potrebno je bolje zaštiti kripto novčanike i kripto berze kako bi se postigao veći nivo bezbednosti kripto valuta.

Blockchain, Ethereum, Kriptovalute Foto: Pixabay.com

Dalji razvoj zahteva stručne i obučene divelopere aplikacija i sistemskih rešenja za različite uređaje i različite operativne sisteme. Ako se uzme u obzir da su uređaji koje koristimo kao i sistemski softver koji ih podržava, podložni dinamičnim promenama, jasno je da su za razvoj potrebni ljudi sa suštinskim razumevanjem kriptografije.

Različiti kursevi na univerzitetima širom sveta ali i sticanje znanja putem materijala na Internetu omogućavaju programerima iz ove oblasti da usavrše svoja znanja. Rezultati njihovog rada će doneti nova dostignuća na ovom polju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA