≫ 

Da li će Facebookova Libra potisnuti bitcoin?

Koje su razlike između ovih kriptovaluta?

  • 0
Bitkojin, Libra Foto: Irena Herak, Shutterstock

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva najveće razlike između bitcoina i Facebookove nove valute pod imenom Libra.

Nakon objavljivanja vesti da će Facebook lansirati svoju kriptovalutu reakcije su počele da pristižu sa svih strana, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Jedna od dilema koja se pojavila kod korisnika bitcoina je da li se zadržati na korišćenju bitcoina ili započeti korišćenje Libre? Iza ove dileme se krije osnovno pitanje a to je: U čemu je razlika između bitcoina i Libre?

Odgovor je da se bitcoina i Libra toliko razlikuju, da se postavlja pitanje da li je Libra uopšte kriptovaluta?

facebook libra Foto: Profimedia

Osnovna razlika je u verziji same blockchain tehnologije koju ove dve kripto valute koriste. Transakcije koje se izvrše bitcoinom beleže se bez identifikacije korisnika u javnoj knjizi transakcija koja je svima dostupna. Na taj način su onemogućene bilo kakve manipulacije izvršenim transakcijama.

Libra, takođe, koristi jednu vrstu blockchaina s tom razlikom što podaci nisu dostupni svima već samo određenoj grupi proverenih korisnika. To, barem u teoriji, znači da se podacima može manipulisati ukoliko se zainteresovane strane dogovore.

Pojedinačni korisnik ni na koji način to ne može da proveri a još manje da dokaže manipulaciju, ukoliko do nje dođe. Podsetimo se da je u Švajcarskoj osnovano Libra udruženje, zapravo konzorcijum čije su članice, između ostalih, Viza i Uber a koje su učestvovale u stvaranju konzorcijuma ulažući po 10 miliona USD.

Foto: Coindesk

Libra asocijacija za sada ima 28 članova a očekuje se da će do polovine naredne godine, kada se planira početak rada Libre, udruženje imati oko stotinak članica. Šta to zapravo znači? To znači da će velike kompanije ili različiti investitori koji ulože određenu sumu novca u konzorcijum, odlučivati o načinu vođenja politike Libre.

Za razliku od toga, bitcoin je u potpunosti tržišno orijentisan i svaka transakcija je javna i proveriva. Ovo je jedan od osnovnih razloga zašto neki eksperti Libru ne smatraju kripto valutom.

Libra je osnovana sa svrhom da se olakšaju plaćanja koja se vrše između učesnika u različitim državama. Veoma je bitna činjenica da je Libra vezana za korpu FIAT valuta (USD, EUR, CHF, RUB, CNY…) čime se Libra po svojim karakteristikama približava valutama koje izdaju države. Možemo zaključiti da je Libra odobrena, centralizovana i regulisana. Zapravo se u slučaju Libre, Facebook ponaša kao država.

Bitna razlika između ove dve (kripto) valute je u neophodnosti posrednika. Dok za transakcije bitcoinom nije potreban posrednik, transakcije Librom zahtevaju posrednika koji je istovremeno i neka vrsta regulatora koji nadzire transakcije. Postavlja se pitanje gde se izgubila anonimnost korisnika i slobodno kreiranje vrednosti valute?

Bitcoin, bitcoin, kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Mnogi stručnjaci se slažu u oceni da će Libra imati značajan uticaj na svetsku ekonomiju, prvenstveno zbog broja korisnika Facebook platforme koji su potencijalni korisnici Libra valute. Kako će izgledati odnos između Libre i bitcoina, teško je reći.

Da li će jedna od ove dve valute biti potisnuta ili će koegzistirati na različitim nivoima poslovanja, saznaćemo u toku naredne godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA