≫ 

Zbog čega poreske vlasti Ohaja preispituju odluku o plaćanju kripto valutama?

Zašto kripto zajednica smatra da je i do sada postignut značajan uspeh?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva zbog čega su poreske vlasti Ohaja krenule da preispituju odluku o plaćanju kripto valutama.

Kripto valute su svojom pojavom izazvale različita i često kontradiktorna reagovanja. Pojavile su se gotovo neprimetno i u početku su izgledale kao zanimljiv eksperiment. Niko nije ni slutio da će dostići značaj i ulogu na finansijskom tržištu koju danas imaju. Iako su reakcije i očekivanja bili različiti, sigurno je da niko nije očekivao da će neka od saveznih država SAD zvanično priznati bitcoin.

O značaju i prihvatanju kripto valuta govori slučaj američke savezne države Ohajo, koja je svojom prošlogodišnjom odlukom dozvolila poreskim obveznicima da plaćaju svoje poreske obaveze u bitcoinima. Plaćanje poreskih obaveza je sasvim dobro počelo da funkcioniše i čak i u samom početku je dobro funkcionisalo.

Bitcoin, Kompjuter Foto: Pixabay.com

Kako je vreme odmicalo, način plaćanja poreza putem bitcoina je postajao sve više prihvaćen. Doduše, na taj način je došlo do narušavanja principa anonimnosti, jednog od osnovni postulata na kome se zasniva rad kripto valuta. Korisnici, poreski obveznici su uplatom poreza sa iz svojih kripto novčanika omogućili poreskim organima da uspostave nedvosmislenu vezu između obveznika i njegovog digitalnog identiteta u sistemu kripto valuta.

Na taj način bi se mogla patiti aktivnost korisnika u smislu kupovine, prodaje i plaćanja bitcoinom i evidentirati u svrhe naplate poreza. Da li su to vlasti SAD činile u svrhu naplate poreza kao i u druge svrhe praćenja ostaje nepoznanica. Plaćanja su se vršila preko sajta OhioCrypto.com dok je samu uslugu obezbedio BitPay.

Uprkos dobrom funkcionisanju sistema, nedavno su vlasti Ohaja donele odluku o suspenziji OhioCrypto.com odnosno palacanje poreza korišćenjem bitcoina. Odluka je iznenadila korisnike ali i širu kripto zajednicu. Prema informacijama iz BitPay-a prekid plaćanja poreza putem bitcoina je privremen.

Pistolj Zastava, hapsenje, bitcoin Foto ilustracija: zastava-arms.rs, Shutterstock

Do odluke je došlo nakon postavljanja nove uprave u poreskoj upravi Ohaja koja je odlučila da preispita opravdanost i legalnost plaćanja poreza kripto valutama. U tom smislu se poreska uprava obratila državnom tužiocu i zatražila formalno mišljenje o procesu. Kompanija BitPay iz Atlante i dalje nudi plaćanje svih obaveza prema državi korišćenjem kripto valuta pri čemu vrše automatsku konverziju u bilo koju od FIAT valuta po trenutno važećem kursu.

Iako je odluka o suspenziji inicirala preispitivanje plaćanja obaveza prema državi, kripto zajednica je optimistična u pogledu nastavka rada sistema. Kakva god odluka bude bila doneta, postignut je veliki napredak u prihvatanju kripto plaćanja jer je jedna od saveznih država SAD, zvanično prihvatila i omogućila plaćanja obaveza korišćenjem bitcoina.

Da li će odluka o preispitivanju opisanog načina plaćanja biti pozitivna ili negativna teško je prognozirati ali je samim tim što sistem postoji i što je bio operativan već samo po sebi veliki uspeh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA