≫ 

Kako teče dalji razvoj primene blockchain tehnologije?

Kakve mogućnosti otvaraju unapređenja u finansijskom sektoru?

  • 1
Blockchain, Bitcoin Goran Kunjadić, Bitcoin, Foto: Irena Herak, Pixabay.com

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako teče dalji razvoj primene blockchain tehnologije.

Razvoj novih tehnologija je omogućio pojavu kripto valuta. Kao što smo pominjali u prethodnim nastavcima razvoj blockchain tehnologije je omogućio pojavu bitkoina kao prve kripto valute.

Iako se blockchain, najčešće, vezuje za bitkoin, radi se o nezavisnoj tehnologiji koja pronalazi svoju višestruku ulogu. Iako je prihvatanje kripto valuta od strane institucija finansijskog sistema još uvek pod velikim znakom pitanja, primena blokčejn tehnologije nailazi na sve širu primenu.

Pažljivim ispitivanjem mogućnosti blockchaina uočavaju se različiti modeli primene tehnologije. Pored finansijskog sektora, tehnologija je pronašla primenu i u mnogim drugim oblastima kao što su: trgovina, transport, poljoprivreda i druge. Finansijske institucije, ipak, i dalje imaju preovlađujuću ulogu u primeni blockchaina.

Blockchain, Ethereum, Kriptovalute Foto: Pixabay.com

Nedavno je Monetarna uprava Singapura odnosno centralna banka, razvila sistem za plaćanja sa inostranstvom koji koristi blockchain tehnologiju a koji podržava više različitih valuta. Realizacija sistema je deo projekta Ubin koji ima za cilj uvođenje digitalnog novca a na bazi distribuirane glavne knjige - blockchaina.

Projekat je razvijen u saradnji sa JPMorgan, američkom investicionom bankom kao i singapurskom investicionom kompanijom Temasek. U projektu je u prethodnim fazama učestvovala i multinacionalna kompanija Deloitte. Učešće globalnih finansijskih igrača kao što su JPMorgan Deloitte govori o značaju i obimu investicije.

Singapur, zemlja se visoko razvijenom ekonomijom, kao inicijator projekta, dodatno potvrđuje da se radi o značajnom projektu. Cilj projekta je povezivanja sa drugim komercijalnim blockchain sistemima i smanjenje troškova poslovanja. Iako je prvobitno planiran za digitalizaciju singapurskog dolara, tokom projekta su uočene i druge mogućnosti blockchain tehnologije tako da su u projekat dodate i aktivnosti kliringa i saldiranja u realnom vremenu.

Pored toga razvijena je i funkcija Delivery Versus Payment (DVP) što je zapravo način saldiranja hartija od vrednosti kojim se garantuje prenos hartija od vrednosti nakon izvršene isplate.

Blockchain, Ethereum, Kriptovalute Foto: Pixabay.com

Sistem za sada veoma dobro funkcioniše i već sada su troškovi finansijskog poslovanja smanjeni u značajnoj meri. Trenutne aktivnosti su fokusirane na povezivanje sa što većim brojem blockchain mreža kako bi se što više prometa odvijalo preko razvijene platforme.

Na taj način se troškovi poslovanja dalje smanjuju i ostvaruje se veći profit. Za sada platformu koristi više od 40 kompanija čime je kreiran održiv sistem koji se i dalje širi. Povodom postignutog uspeha, JPMorgan je najavio rad na sopstvenoj blockchain inicijativi za interna plaćanja poslovanja - koja koristi stablecoin. Reč je o kripto valutama koje su projektovane tako da minimiziraju variranje cena i koje se vezuju za imovinu kao što je FIAT valuta, ili roba kojom se trguje na berzi.

Razvoj blockchain tehnologije je doveo do razvoja kripto valuta ali se tu njegova primena ne zaustavlja. U opisanom primeru smo videli da se čitav sistem unapređuje i nezadrživo napreduje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bitcoinkupovinaprodaja

    2. avgust 2020 | 11:25

    Rudarenje i trgovanje sa kriptovalutama nije za svakoga. Pre svega to je skupo za one koji bi trgovali bitcoinom. postoje i jeftinije valute ali je i potencijalna zarada manja. I sto je najvaznije, niko ne zna sta sutrasnji dan nosi. Ali, ko ima strpljenja i interesovanja kada jednom zaviri u ovaj svet može svašta da pronadje. I onda nije cudo sto je pojam bitcoinprodajakupovina tako popularan na Internetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA