≫ 

Veselin Jevrosimović: Godina ispunjenja očekivanja

Na CES salonu možemo da nazremo sliku bliske tehnološke budućnosti i uređaja koje bismo u narednom periodu mogli i sami da koristimo

  • 0
CES, Las Vegas

Foto: Profimedia/AFP

Sada već tradicionalno početkom godine na ovim stranama izveštavam o novinama sa Međunarodnog sajma korisničke elektronike CES. Ovoga puta, na žalost, nisam bio u prilici da lično prisustvujem, ali sam sa pažnjom pratio dešavanja, predstavljanja novih aparata i značajnije inovacije.

Pokušaću da prenesem najzanimljivije utiske, iz prostog razloga što na ovom salonu možemo da nazremo sliku bliske tehnološke budućnosti i uređaja koje bismo u narednom periodu mogli i sami da koristimo.

Roboti, pogotovo oni koji mogu da se koriste u domaćinstvu, poslednjih godina privlače mnogo pažnje. Premda smo se nadali da će do sada neki od njih ući u masovniju upotrebu, čini mi se da ove godine konačno imamo usavršena rešenja, poput robotske ruke koja pomaže pri spremanju hrane u pametnoj kuhinji.

Savitljivi ekrani više nisu novost, te su proizvođači nastavili gde su stali prošle godine. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da još uvek nedostaje model koji bi ozbiljnije zainteresovao publiku.

Veselin Jevrosimović

Foto: Promo

Koncepti automobila budućnosti uvek zauzimaju značajno mesto na sajmu, pa se ove godine pridružio čak i Soni. Njihov udobni putnički automobil pokreće električni motor, a opremljen je brojnim senzorima i "pametnim" komponentama. Najavljena su i leteća taksi vozila koja bi trebalo da se pojave na ulicama (odnosno iznad njih) u naredne tri godine, što je izazvalo veliko interesovanje.

I pored nabrojanog, ne mogu da se otmem utisku da ove godine nema toliko mnogo potpuno novih ideja, već da su postojeći proizvodi dodatno usavršeni i spremni da ispune očekivanja korisnika. Zbog toga je predstavljeno mnoštvo novih računara različitih formi, pametni zvučnici i digitalni asistenti su aktuelniji nego ikad, a novi pametni telefoni i bežične slušalice obavezna su tema. Meni se posebno svidelo što su predstavljena brojna tehnološka rešenja iz oblasti unapređenja zdravlja, pa ta tema zavređuje poseban članak.

Kao što sam rekao na početku, neke od prikazanih proizvoda moći ćemo i sami da koristimo veoma brzo. Pored njih, imamo i koncepte koje tek čeka ozbiljan razvoj i testiranje. Oni koji se pokažu kao uspešni, ući će u naše živote za desetak godina. Mnoge inovacije nikada neće ugledati svetlo izloga prodavnica elektronike, ali će poslužiti za neke nove ideje i uređaje koji će biti izloženi na CES-u narednih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA