≫ 

Veselin Jevrosimović: Mreže nove decenije

Procene su da će države koje prve uvedu i maksimalno iskoriste 5G mreže imati značajnu ekonomsku prednost i priliku za razvoj, na sličan način na koji su to svojevremeno ostvarile zemlje koje su pokrenule industrijsku revoluciju

  • 1

Bežične mreže pete generacije, poznatije kao 5G, u prethodnih godinu dana predstavljaju nepresušni izvor tekstova, analiza i rasprava. Čak i u medijima čija primarna tema nisu telekomunikacije, sve se više piše o načinima na koje bi novi i neuporedivi brži prenos podataka mogao da promeni svakodnevni život.

Sa druge strane, imamo zabrinutost za uticaj visokih frekvencija na zdravlje ljudi, borbu kompanija za pozicioniranje na tržištu i umešanost globalne politike u razvoj tehnologije koja bi mogla da promeni odnos snaga svetskih sila.

Nove mobilne bežične mreže treba da obezbede nekoliko važnih unapređenja. Najpre, kada infrastruktura bude u potpunosti uspostavljena, one će biti i do sto puta brže od aktuelnih 4G mreža za prenos podataka. Brzina, međutim, nije najvažnija prednost.

Veselin Jevrosimović Foto: Promo

Cilj je da se na svetskom nivou usaglasi frekventni opseg na kome će one funkcionisati, što bi moglo da dovede do još globalnijeg i lakšeg umrežavanja. Još važnije je što će 5G mreže biti neuporedivo stabilnije, bez prekida i gubitaka signala dok smo u pokretu, pri čemu će broj i gustina uređaja koje će moći da opslužuje jedna baznastanica biti značajno veći.

To će omogućiti potpunu, brzu i permanentnu dostupnost internet veze, što je od presudnog značaja za buduća autonomna vozila, telemedicinu i "internet stvari". Mobilne mreže će moći da se razdvoje u više nezavisnih virtuelnih opsega, što će obezbediti dodatnu pouzdanost i bezbednost.

Procene su da će države koje prve uvedu i maksimalno iskoriste ove nove vrste mreža imati značajnu ekonomsku prednost i priliku za razvoj, na sličan način na koji su to svojevremeno ostvarile zemlje koje su pokrenule industrijsku revoluciju.

Zbog toga ne čudi što se vlade velikih država aktivno uključuju u ovu priču i pokušavaju da uvedu regulativu koja bi sprečila negativan uticaj stranih proizvođača opreme i potencijalno ih izložila bezbednosnim rizicima.

Pri tome informatička infrastruktura igra važnu ulogu u svim modernim državnim sistemima, a vojske već razvijaju rešenja koja će koristiti prednosti bržih telekomunikacija. Zaključak je da treba da obratimo pažnju na dešavanja vezana za 5G mreže, jer bi one mogle da definišu i obeleže deceniju u koju smo nedavno stupili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срба Крстић

    8. februar 2020 | 10:43

    Ако хоћете бољу комуникацију МЕЂУ ЉУДИМА,И МЕЂУ ОНИМА КОЈИ СЕ ВОЛЕ вратите све на фиксни телефон и писање поезија преко ПИСАМА СА МАРКИЦАМА. Ово све води у пропаст!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA