≫ 

Kakav je uticaj Ligtning mreže na bitkoin transakcije?

Šta sve možemo očekivati u ovoj godini?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Blokčejn tehnologija, na kojoj radi većina kripto valuta je tehnološki pomak koji će doneti progres ne sam u oblasti kriptovaluta, već i na mnogo širem polju. O samoj blokčejn tehnologiji smo u više navrata pisali u prethodnim nastavcima. Koncept je relativno jednostavan i bezbedan po samoj svojoj zamisli - security by design. Ukratko, radi se o sistemu u kome je svaka pojedinačna transakcija vidljiva svim učesnicima u lancu. Pri tome, nije moguće izvršiti izmenu zapisa a da to svi drugi učesnici ne primete i ne odbace nelegalno izmenjen podatak.

Uz sve prednosti koje je blokčejn sa sobom doneo, postoje i određeni nedostaci koji čine sistem manje prihvatljivim za određene primene. Jedan od nedostataka je relativna sporost sistema. Kako smo pomenuli, potrebno je jedan isti podatak upisati na mnogo mesta, kako bi se osigurala pouzdanost. Upis na mnogo različitih mesta traje isuviše dugo za učesnike u transakcijama koji su navikli da se njihovi nalozi izvršavaju gotovo trenutno. Imajući u vidu brzinu plaćanja Visa i MasterCard karticama je znatno brže ego plaćanje bitkoinom.

U tom cilju je urađeno poboljšanje mreže za bitkoin uvođenjem tzv. sekundarnog nivo plaćanja, ili Layer 2. Poboljšanje je nazvano Lightning network, aludirajući na ubrzanje sistema plaćanja bitkoinom i u suštini se oslanja na neposrednu trgovinu bitkoinima između dvoje učesnika - peer-to-preer koje se koristi za mikro plaćanja, odnosno trgovine malim iznosima. Praktično se radi o tome da se transakcija bitkoinima odradi trenutno, dok se zapisi u ostale blokove vrše naknadno. Iz tih razloga su dozvoljeni samo mali iznosi, kako u slučaju zloupotrebe šteta ne bi bila velika.

Naravno počinioci bi bili odmah identifikovani i izbačeni iz sistema. Hakerima se jednostavno ne isplati da vrše napade na male iznose rizikući da zbog toga izgube znatno veće dobitke. Pored toga, za male iznose, naknada plaćanja bitkoinima ne postoji, dok je za veće iznose nakanda značajna i mnogo veća nego što su to provizije Visa i MasterCard sistema. Ono što je još interesantnije je da korišćenjem Lightning mreže možemo izvršiti mnogo malih plaćanja pri čemu nećemo morati da platimo naknadu za transakcije.

Početak Lightning mreže, 2018. godine nije bio baš sjajan. Ubrzo po puštanju u rad, mreža je pretrpela hakerski napad pri čemu je oboreno oko 200 Lightning čvorova. Radilo se o napadu u kome je mreža onemogućena da pruža svoje usluge tako što je upućeno nesrazmerno mnogo upita u odnosu na kapacit mreže. Serveri koji podržavaju mrežu nisu mogli da odgovore na preveliku broj zahteva i došlo je do njihovog prestanka rada. Napad je poznat pod imenom Distributed Denial of Service, ili DDoS napad. Ipak, mreža se oporavili i u 2019. godini je nastavila da se razvija. Dalje je Ligtning mreža razvila i svoj sopstveni kripto novčanik pri čemu je dostigao broj od 10.000 čvorova. Tokom rada su otkriveni i nedostaci koji su ubrzo popravljeni.

Iako Lightning mreža nije stabilna kako bi mnogi želeli, ipak je donela značajna poboljšanja dok su očekivanja u ovoj godini velika. Očekuje se ubrzanje sistema bitkoina kao i pad cena transakcija, što bi svakako bio značajan napredak. Da li će se očekivanja i ostvariti ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana zagar

    18. februar 2020 | 11:27

    Oni neka pišu ,mi odmah brisimo i napišemo KIM je Srbija i naše srpske simbole 💯 🍀 ,mozemo pisati i o miru , stihove i pjesme o Kosovu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA