≫ 

Kako će kripto valute izmeniti banke onakve kakve ih danas poznajemo?

Kakva je uloga kompanije BitGo na finansijskom tržištu?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Iako su kripto valute uveliko prisutne na tržištu, sa njihovim prihvatanjem od strane banaka se okleva. Da li je u pitanju nepoverenje banka, regulativa koja to sputava ili nešto treće, teško je definisati. Najverovatnije je da se radi o više faktora koji otežavaju prihvatanje kripto valuta u svetu finansijskih institucija. Ipak, digitalizacija je neizbežna i svaki otpor je jednak otporu koji je ludistički pokret pružao uvođenju industrijskih mašina. Lomljenje mašina početkom XIX veka nije ni najmanje zaustavilo industrijalizaciju koja je neumitno išla svojim tokom. Svaki otpor se pokazao uzaludnim i neprihvatanje industrijalizacije je značilo ekonomsku propast.

Potpuna analogija se može promeniti i na digitalizaciju, svako neprihvatanje digitalizacije znači kraj poslovanja. Kao i sve druge oblasti, tako i finansijske institucije, a pre svega banke moraju da prihvate digitalizaciju kako bi opstale na tržištu. To znači korenitu promenu u načinu poslovanja, organizaciji i samom pristupu načinu poslovanja. Globalizacija i digitalizacija će, hteli mi to ili ne, učiniti da jednog dana FIAT valute postanu prošlost, i kripto valute, kao nadnacionalna kategorija postanju jedino važeće u nacionalnoj i međunarodnoj trgovini.

Alternativa banka se već nazire, a to su FinTech kompanije. Organizacije koje korišćenjem najnovijih tehnologija pružaju finansijske usluge i na taj način potiskuju banke „iz igre“. Imaju mali broj zaposlenih a zahvaljujući vrhunskim tehnologijama efikasnije su i pružaju povoljnije usluge od banaka. Ukoliko se nastave dosadašnje tendencije banke će postati samo baze podatka dok će FinTech kompanije preuzeti kompletno poslovanje koje će se zasnivati na efikasnom pružanju finansijskih usluga.

Sa stanovišta prihvatanja kripto valuta, FinTech kompanije su rešile taj problem u samom startu. U stanju su da prihvate bilo koju od FIAT valuta kao i bilo koju od kripto valuta i da vrše trgovinu sa bilo kojom od njih. U ovom trenutku banke, apsolutno nisu spremne za to. Što pre banke shvate da moraju da izmene svoj način poslovanja i digitalizuju proces, imaju veće šanse za opstankom. Banke koje to ne budu razumele i ne budu se digitalizovale ubrzo će postati deo istorije.

Jedna od FinTech kompanija je kompanije Mode iz Londona koja je kreirala istoimenu bitkoin aplikaciju a koje ne predstavlja samo jednostavni kripto novčanik već i mnogo više od toga. Aplikacija omogućava ne samo čuvanje već i trgovinu bitkoinima lakšim nego što je to bilo do sada. Moguća je jednostavna konverzija bitkoina u GBP, a uskoro i EUR, što predstavlja novi sponu između bitkoina i FIAT valuta. Mode je nedavno objavio svoju saradnju sa kompanijom BitGo, jednim od lidera u FinTech industriji finansijskih usluga i digitslnih rešenja. Objavljena saradnja pozitivno utiče na obe kompanije i daje im veći značaj i snagu na finansijskom tržištu. Ako se ima u vidu podataka da BitGo obrađuje više od 20% svih globalnih transakcija bitkoinom i da posluje u preko 50 zemlja, značaj ove saradnje i razvijene aplikacije postaje očigledniji.

Digitalizacija neumitno napreduje kao i kripto valute, i samo je pitanje trenutka kada će preuzeti primat nad FIAT valutama. Što pre banke shvate realnost i digitalizuju se imaće veće šanse da opstanu na finansijskom tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo Stankić

    24. februar 2020 | 23:04

    Sledeći korak istorije će biti distribuirana (P2P) kriptografska mreža kreditnog novca, u kome odluka o puštanju kredita biva oslobođena od centara kontrole, bitkoin postaje rezerva, nenaplativ kredit jasno definisan, a otplata kredita dobrovoljna, motivisana teorijom igara implementiranom u biznis logiku protokola. Možda će upravo ovakav sistem pokazati da je kreditni novac moguć bez obaveznosti ekonomskog rasta. Banke će tek tad uspeti na tren da podignu glavu i vide obris tog asteroida u naletu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA