≫ 

Veselin Jevrosimović: Univerzalna energija

Pre bezmalo sto godina, Tesla je napisao da se nalazimo na pragu gigantske revolucije bazirane na bežičnom prenosu energije i da ćemo biti u mogućnosti da preuzmemo električnu energiju iz vazduha

  • 1
Nikola Tesla, naučnik Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Veliki naučnik Nikola Tesla bio je čovek čija su razmišljanja o tehnologiji i ideje o korišćenju prirodnih resursa bili daleko ispred svog vremena. Mnoga od njegovih rešenja tek danas dobijaju puni smisao, pa mi se čini da ga nove generacije više cene nego prethodne.

Uostalom, o tome govori i stalni porast stranih turista koji posećuju Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Jedna od njegovih vizija odnosila se na bežični prenos i univerzalnu dostupnost električne energije.

Problem koji imamo sa proizvodnjom električne energije je što time ozbiljno narušavamo zdravlje planete i ugrožavamo sopstvenu budućnost. Elektrane na ugalj i druga fosilna goriva najveći su zagađivači prirode, a nuklearne elektrane mogu da izazovu katastrofe nesagledivih posledica.

Hidroelektrane ne zagađuju okolinu, ali utiču na ekosisteme čitavih regiona. Solarni paneli i vetrenjače za sada su najbolje rešenje, ali zauzimaju velike površine zemlje i koriste baterije napravljene od retkih i štetnih metala.

Uostalom, sam proces transporta višestruko je poguban po okolinu. Zbog toga naučnici i inovatori širom sveta neprestano rade na iznalaženju boljih rešenja. Nedavno su uspeli da otkriju način za „zelenu“ proizvodnju električne energije kombinovanjem osobina određenih vrsta bakterija i korišćenjem vlage koja se prirodno stvara u vazduhu.

Veselin Jevrosimović, Atletika, konferencija, Telenor, sponzorstvo, Atletski savez Srbije Foto: A. Nalbantjan

Ova tehnologija, ukoliko uspeju da reše neke od problema sa kojima se suočavaju, mogla bi da omogući napajanje malih mobilnih uređaja bukvalno iz vazduha, bilo kada i na bilo kom mestu. Drugi timovi rade na sličnim rešenjima koja uključuju proizvodnju električne energije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i efikasan bežični prenos na velike udaljenosti.

Pre bezmalo sto godina, Tesla je napisao da se nalazimo na pragu gigantske revolucije bazirane na bežičnom prenosu energije i da ćemo biti u mogućnosti da preuzmemo električnu energiju iz vazduha, gde god na planeti da se nalazimo. Veliki genije nije doživeo ostvarenje svog sna, a čovečanstvo je izgubilo decenije i vekove napretka zbog toga što su njegova dela ostala nedovršena i izgubljena. Ako ništa drugo, barem se čini da se polako vraćamo put koji je Nikola Tesla osmislio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    7. mart 2020 | 10:59

    Percepcija korišćenja i bežičnog prenosa energije je vizija sveta Nikole Tesle koja će konačno morati da zaživi.Računajte kao da je stigla 2050. godina i da nema vremena za dugoročne i birokratske planove o zaštiti životne sredine. Sve je stiglo na naplatu čovečanstvu sadai već sutra bi moglo biti kasno da se svet preorjentiše jednom zauvek na ono što jedino može obezbediti zdravu životnu sredinu, održivi razvoj i budućnost na našoj planeti koju smo samo pozajmili od naše dece i njihovog prava da na njoj opstanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA