≫ 

Kako je pandemija uticala na vrednost kripto valuta?

Da li će kripto valute opstati u vremenu krize?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Pandemija virusa COVID-19, koja je uzburkala čitav svet nije ostavila bez posledica ni finansijska tržišta širom sveta. Primera radi, berza u Njujorku je zabeležila pad krajem februara kada je postalo očigledno da je na pomolu pandemija i da neće ostati bez uticaja na svetsku privredu. Dow Jones je zabeležio pad od približno 600 indeksnih poena u odnosu na vreme pre ubrzanog širenja virusa. Podsetimo se da se Dow Jones indeks zasniva na akcijama 30 najvećih kompanija u SAD koje trguju na berzi. Takođe, promenile su se i prognoze o rastu ekonomija koje daje Svetska banka tako što su sve predviđene stope rasta za 2020. godinu korigovane na niže.

U skladu sa pomenutim kretanjima na finansijskim tržištima došlo je do generalnog pada vrednosti kripto valuta. Bitkoin, kao dominantna kripto valuta, takođe je zabeležio značajan pad vrednosti u odnosu na USD. Cena bitkoina je pala sa oko 8.000 USD na ispod 5.000 USD u toku proteklih sedam dana. Zanimljivo je da je cena bitkoina imala uočljiv porast sa 5.000 USD na 6.000 USD nakon što su Federalne rezerve (de facto Centralna banka SAD) snizile kamatne stope na okvir od 0% do 0,25% i najavile direktnu injekciju od 700 milijardi USD u američku ekonomiju.

Uočeni skok bitkoina ide u prilog činjenici da je bitkoin neraskidivo vezan za američki dolar o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Podsetimose kratko da se bitkoin može kupiti isključivo korišćenjem američke nacionalne valute. Ukoliko bitkoin kupujemo koristeći neku od FIAT valuta koja nije američki dolar, najpre se vrši konverzija u USD a tek zatim se vrši kupovina bitkoina. Ipak, skok nije bio dugog veka, tako da je u narednih 24 časa bitkoin izgubio gotovo 10% svoje vrednosti. Zajedno sa bitkoinom, vrednost je pala i drugim kripto valutama kao što su: Ethereum, XRP, Litecoini druge, izgubivši pri tome između 5% i 12% svoje vrednosti u istom periodu.

Poznato je da je jedan od osnovnih motiva koji pokreće berze mogućnost ostvarenja zarade. U tom smislu se preduzimaju manje ili više rizični potezi koji obezbeđuju manji ili veći dobitak, ili pak gubitak. U ovakvim vremenima kada se pojavio novi virus koji je izazivao pandemiju i kada je strah ljudi za sopstvene živote nadjačao želju za zaradom investitori su postali veoma zabrinuti.

Iako su kripto valute formalno nezavisne od FIAT valuta u ovakvim trenucima postaje očigledna njihova međuzavisnost. Zapravo bi ispravnije bilo reći da postoji međuzavisnost između stanja svetske ekonomije i svih drugih valuta. Ukoliko posmatramo stvari iz drugog ugla, FIAT valute su regulisane od strane matičnih država koje ih emituju, dok su kripto valute samoregulišući mehanizmi na koje se ne može uticati intervencijama sa strane. Zapravo, kripto valute su direktno izložene tržišnim mehanizmima i u najvećoj mogućoj meri oslikavaju realno stanje ekonomije. Upravo iz tih razloga je budućnost kripto valuta sasvim izvesna i jednostavno se ne mogu zaobići. Da li će primat preuzeti jedna ili druga kripto valuta, ili će se smenjivati u vođstvu, stvar je isključivo tržišnih kretanja. Kripto valute u ovim kriznim vremenima dokazuju ne samo svoju tehnološku već i tržišnu nadmoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA