≫ 

Kako proizvođači mobilnih telefona podržavaju razvoj kripto valuta?

Koliko 5G mreže unapređuju brzinu razmene podataka i trgovinu kripto valutama?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Iako su kripto valute nastale nezavisno od multinacionalnih kompanija i uspešno se razvijale, velike kompanije su sa interesovanjem posmatrale napredak kako samih kripto valuta, tako i tehnologija koje ih podržavaju. U početku je pojava kripto valuta dočekana sa skepsom i posmatrana sa podozrenjem. Kako je vreme prolazilo, dalji razvoj kripto valuta se počeo sagledavati najpre strahom da će uneti poremećaje na globalnom finansijskom tržištu koje se zasniva na FIAT valutama. Kako su blokčejn i pre svega bitkoin dokazivali svoju pouzdanost tako su velike kompanije počele da obraćaju veću pažnju na kripto valute.

U prethodnim nastavcima smo pisali o najavi kompanije Google da emituje svoju kripto valutu, Libra. Kako će se dalje razvijati projekat Libra, saznaćemo i bliskoj budućnosti. U svakom slučaju, Google je pokazao ozbiljnu nameru i preduzeo sve neophodne korake kako bi se projekat realizovao. Sama ta činjenica govori da su kripto valute shvaćene ozbiljno i da im se posvećuje dužna pažnja. Pored toga mnoge države su emitovale, ili se pripremaju da emituju  „kripto varijantu“ svojih nacionalnih valuta kao što su: Ujedinjani Arapski Emirati, Venecuela, Estonija, Rusija, Japan, Izrael i druge.

Jedna od kompanija koja pokazuje veliku zainteresovanost za podršku kripto valutama je Samsung. Kao jedan od vodećih proizvođača mobilnih telefona u svetu, Samsung je u poziciji da diktira mnoge uslove na tržištu i na taj način obezbedi sebi vodeću ulogu u oblasti proizvodnje mobilnih uređaja, pre svega telefona. Na tržištu se proizvođači nadmeću poboljšavanjem funkcionalnosti telefona kao što su specifikacije fotoaparata, veličina ekrana, rezolucija i druge karakteristika koje telefon čine privlačnijim za kupca.

Već neko vreme ova južnokorejska kompanija razmatra načine podrške blokčejn tehnologiji koja bi bila ugrađena u njihove uređaje. Na taj način bi se vlasnici kripto valuta privoleli da radije odaberu Samsung telefon nego telefon nekog drugog proizvođača. Uprkos boljim karakteristikama Apple-ovog iOS operativnog sistema koji pokreće iPhone, Android operativni sistem i dalje zauzima oko 60% svetskog tržišta. Android koristi Kernel Linux operativnog sistema, dok samu verziju Android sistema u najvećoj meri određuje Samsung.

Najnoviji Samsungovi modeli, kao što je S20 i njegove verzije, podržavaju 5G mreže. 5G je peta generacija bežičnih komunikacionih čije je uvođenje u toku. Osnovna prednost 5G mreže u odnosu na 4G mrežu je daleko veća brzina prenosa podataka, čak između 10 i 100 puta! 5G mreže rade na frekvencijama koje se kreću između 2,4 GHz i 4,2 GHz. Mobilni provajder Sprint u SAD i China Mobile koriste frekvencije od 2,5 GHz, dok drugi provajderi 5G mreža uglavnom koriste frekvencije između 3,3 i 4,2 GHz. Na taj način se ostvaruje bolja pokrivenost i povećana brzina prenosa podataka uz održavanje troškova na nivou 4G mreže.

Funkcionalnosti koje Samsung ugrađuje u svoje nove modele su podrška blokčejn tehnologiji, ugrađeni novčanici za kripto valute, moduli za izračunavanje heša kao i druge pogodnosti koje olakšavaju upotrebu Samsung mobilnih telefona za trgovinu kripto valutama. Kako za sada izgleda, Samsung će ovom potezom zadržati vodeću ulogu na tržištu Android mobilnih telefona i pospešiti trgovinu kripto valutama. Točak tehnološkog napretka je nezaustavljiv a šta će nam sve doneti ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA