Veselin Jevrosimović: Kancelarija je tamo gde sam ja

Iskustva onih koji se godinama unazad ubrajaju u „digitalne nomade“ mogu značajno da pomognu

  • 0
Rad od kuće, laptop Foto: Pixabay

U prethodnih nekoliko nedelja životi ljudi u celom svetu iz korena su promenjeni usled širenja novog korona virusa označenog kao kovid 19 (COVID-19). Potrebe za izolacijom i smanjenim kretanjem kako bismo zaustavili epidemiju uvela je nova pravila i navike u svakodnevicu svakoga od nas. Za učenike i studente to podrazumeva novi sistem školovanja na daljinu korišćenjem platformi za elektronsko učenje.

Zaposleni koji mogu da rade od kuće svoj doprinos suzbijanju širenja infekcije najefikasnije će dati tako što će kancelariju preseliti u porodični dom. Time će pomoći sebi i svojim najbližima, ali i drugim ljudima, uključujući medicinske radnike, farmaceute i sve one koji direktno ili indirektno rade na tome da pobedimo nevidljivog neprijatelja, a da društvo i država funkcionišu nesmetano.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Programeri i drugi stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija uglavnom su naviknuti da rade sa bilo kog mesta, da komuniciraju elektronskim kanalima i da poštuju procedure digitalne infrastrukture. Za sve ostale rad od kuće je novina i nešto čemu tek treba da se prilagode. Srećom, iskustva onih koji se godinama unazad ubrajaju u „digitalne nomade“ mogu značajno da pomognu.

Negde sam svojevremeno pročitao da su krevet, frižider i televizor najveći neprijatelji rada od kuće. Rekao bih da je to svakako i nemogućnost fizičkog kontakta sa kolegama. Kao rešenje imamo brojne sisteme za instant komunikaciju i sastanke timova. Pri tome je bitan redovan kontakt i uvođenje procedura koje nameću rutinu. Čuvanje rezultata rada i dostupnost kompanijskih podataka obezbeđuju različite „klaud“ platforme, a virtuelne privatne mreže omogućuju neophodnu bezbednost informacija. Sve ostalo je stvar discipline i navika.

Zbog toga treba da poštujete radno vreme i da, barem u početku, definišete deo doma koji će služiti kao kancelarija. IT podrška takođe predstavlja jedan od problema sa kojima se ovih dana susreću svi koji rade od kuće, ali to je već šira tema o kojoj ću pisati idući put.

Već sam rekao da je intenzivno korišćenje informacionih tehnologija jedna od svetlih tačaka krize u kojoj smo se našli. Verujem da će i nakon što pandemija prođe, a svet se vrati normalnom životu, deo navika stečenih u vanrednim okolnostima ostati. Mogućnost produktivnog rada od kuće svakako je jedna od njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA