Evo kako izgleda online nastava za umetnike: Studenti FSU prate predavanja na internetu

Zdravstvena situacija u Srbiji je takva da su zbog vanrednog stanja sve škole, visokoškolske ustanove i fakulteti prekinuli sa radom. Đaci časove prate preko televizijskog programa, ali je situacija sa nastavom na fakultetima dosta teža

  • 0
FSU, Comtrade

Foto: LINKgroup

U posebno specifičnoj situaciji nalaze se umetnički fakulteti, koji zbog specifičnosti programa imaju veliki deo praktične nastave. Jedan od njih, Fakultet savremenih umetnosti, svojim studentima vrlo brzo po prekidu klasične nastave ponudio je alternativu – online učenje. Pomoću Distance Learning platforme za učenje preko interneta, oni su omogućili svojim studentima da ne gube mnogo od nastave. Predavanja se prate online, a putem chata i emaila uspostavljena je komunikacija sa profesorima.

Svaki početak je težak i trebalo je malo vremena da se uigraju kako profesori, tako i studenti, ali sa FSU ističu da su prve nedelje online nastave protekle sjajno.

Studenti duhoviti, ali i vredni

Šef Departmana vizuelnih umetnosti na FSU, Đorđe Stanojević, držao je predavanje iz predmeta Likovna forma i preneo je svoje utiske, ali i utiske svojih studenata.

- U početku mi je bilo veoma teško. Ovo je iskustvo koje nikad nisam imao. Imao sam utisak da predajem golim zidovima, ali su me reakcije studenata i ohrabrile i oduševile. Bilo je tu i ozbiljnih pitanja, ali i preko potrebnog humora. Zajedno smo izgurali, organizovali i konsultacije i zaista sam prezadovoljan kako je sve proteklo - rekao je Đorđe Stanojević.

Jedan od studenata sa smera Game Art, Marko Milojević, najpre se našalio sa svojim profesorom i poslao mu sliku čuvenog glumca Nikole Simića iz filma „Lajanje na zvezde”, na kojoj je napisao: „Kolega, je l’ Vi to predajete praznoj učionici”, da bi se ubrzo uozbiljio i poslao:

- Poštovanje, profesore, hteo sam samo da Vam čestitam na predavanju, verujem da je teško raditi u praznoj učionici, ali sam sve vreme imao utisak da se nekome u lice obraćate, što je predavanje učinilo podjednako dobrim kao i prethodna. Puno sreće u narednim predavanjima i verujem da će se uskoro sve vratiti na staro - napisao je Marko svom profesoru.

Sa svojim kolegom složila se i Isidora Munđa, studentkinja grafičkog dizajna na FSU.

- Veoma sam zadovoljna kako funkcioniše ceo sistem i komunikacija u ovom periodu. Verujem da je vrlo teško pričati pred praznom učionicom, posebno jer smo navikli na neku interakciju na predavanju, ali zaista mogu reći da meni barem sve drži pažnju i da nije nimalo monotono. U toku predavanja ja zapisujem stvari koje smatram da su bitne, kao i do sada što sam radila na fakultetu - napisala je ova studentkinja svom profesoru.

Interesantni i kreativni zadaci mogu da se daju i online

I profesorka finansijskog menadžmenta, Milena Ilić, zadovoljna je kako protiču prvi dani online nastave.

- Trudila sam se da izlaganja učinim zanimljivim, da podstaknem učešće studenata, da se ne svodi sve na ‘ex cathedra’ predavanja. Postavljala sam im i pitanja, odnosno davala im teme za razmišljanje, npr.: kakav je indeks humanog razvoja Srbije, te u koju kategoriju spada Srbija. Kada sam pričala o javnom dugu, predložila sam studentima da istraže koliki je javni dug Republike Srbije, te da utvrde da li Srbija spada u visoko zadužene zemlje. Pozivala sam studente da budu aktivni i da daju odgovore na ova pitanja. Nakon predavanja studenti su se takođe javljali emailovima, govorili da su pogledali prezentacije i stream. Biće sve još bolje u narednom periodu, sigurna sam - rekla je profesorka Ilić.

U iščekivanju da se sve vrati na staro, pa da studenti ponovo mogu u svoje klupe, a profesori za katedre, na Fakultetu savremenih umetnosti trude se da svojim studentima obezbede nesmetane uslove za rad i da oni ne gube od nastave u drugom semestru, kako bi na najbolji mogući način uspeli da pripreme ispite za neke od sledećih ispitnih rokova.

FSU – mesto gde će se vaš talenat pretvoriti u isplativo zanimanje

FSU, Comtrade, Linkgroup

Foto: LINKgroup

Fakultet savremenih umetnosti prva je visokoobrazovna institucija u regionu u kojoj se umetnici školuju na drugačiji način. To je mesto gde tradicionalno obrazovanje susreće moderne tehnologije, što pruža mogućnost da mladi ljudi stiču znanje koje će od njih napraviti moderne umetnike 21. veka.

Na Fakultetu savremenih umetnosti možete izabrati školovanje na jednom od 13 smerova: Slikarstvo, Vajarstvo, Živopis, Multimediji, Grafika, Grafički dizajn, Modni dizajn, Dizajn enterijera, Game Art, Gluma, Multimedijalna produkcija, Muzičke komunikacije ili Primenjeni mediji i kreiranje sadržaja.

Bez obzira na vanredno stanje na FSU je predupis nove generacije i dalje u toku. Ističu da je interesovanje podjednako, čak i malo povećano jer je na većini smerova broj slobodnih mesta mali, pa se budući studenti prijavljuju što pre, kako bi osigurali mesto na prijemnom ispitu. Za prijemni ispit se može prijaviti online, kao i za konsultacije, koje se uveliko održavaju preko interneta. Za samu organizaciju prijemnog ispita kažu da zavisi od razvoja situacije, ali Distance Learning sistem koji imaju na Fakultetu savremenih umetnosti omogućava čak i online polaganje, i to najvišeg kvaliteta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA