Postali ste programer? Primenite ovih 7 praktičnih saveta primenljivih na svaki projekat

Bez obzira na to da li ste se tek upustili u programerske vode ili se već bavite programiranjem, odnosno planirate karijeru programera, ovi saveti će vam koristiti

  • 0
Linux, Kod, Programiranje Foto: Pixabay.com

Ako ste u novonastaloj krizi počeli da učite programiranje, napravili ste dobar izbor. Programiranje je jedan od poslova koji će preživeti svaku krizu. 

Dobar kôd je čitak, ima jaku strukturu i organizovanu internu dokumentaciju. Da biste preskočili mnoge od grešaka koje mladi programeri prave na početku karijere i došli do savršenog koda, pratite ove korake.

Počnite da pišete kôd tek nakon što ste napisali algoritam

Crtanje algoritma je zagrevanje. Ipak, ovo je važan korak koji ne smete preskočiti. Tek pošto ste analizirali problem i napisali dijagram toka, počnite programiranje.

Dosledno uvlačite kôd

Držite se jednog stila. Tako će vam kontrola onoga što ste napisali biti lakša i brža. S druge strane, ukoliko ste deo tima, sa kolegama napravite dogovor o tome po kom principu ćete raditi. Na ovaj način ćete preduprediti nejasnoće i ubrzati svačiji rad.

Smanjite broj komentara na minimum

Ne objašnjavajte svaku liniju koda. Radije napišite nekoliko rečenica koje će objasniti više linija koda koje obuhvataju jedan njegov kompleksan segment.

Olakšajte čitljivost ostavljanjem  praznog prostora

Svaki zadatak odvojte od drugog sa nekoliko praznih redova. Ovaj razmak će vam pomoći kad god bude brzo skenirali kôd i tražili greške.

Ograničite broj karaktera na najviše 80 po redu

Kôd je lakše čitati kada red ne prelazi 80 karaktera. Na ovaj način sve staje na prvu stranu ekrana i nema potrebe za skrolovanjem nadesno.

Organizujte datoteke i direktorijume

Istina je da program možete napisati u jednom fajlu. Ipako, topla je preporuka da to ne radite, jer rizikujete da program bude nepregledan. Ne plašite se broja datoteka i direktorijuma. Dok budete pisali program, shvatićete da ovakva organizacija doprinosi vašoj produktivnosti.

Privremene promenljive uvek nazovite istim imenom

Dajte sve od sebe u nastojanju da privremene promenljive uvek imaju isti naziv. Ovako nećete morati da mozgate šta je pod kojim imenom.

Smanjite broj karaktera, a zadržite funkcionalnost

Trudite se da smanjujete kompleksnost postojećeg koda. Bolja čitljivost će pozitivno uticati na dalji razvoj i korekcije.

Bez obzira na to da li ste se tek upustili u programerske vode ili se već bavite programiranjem, odnosno planirate karijeru programera, ovi saveti će vam koristiti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA