≫ 

Kako će nova regulativa FATF uticati na kripto tržišta?

Da li će doći do podele kripto valuta na „bele“ i „sive“?

  • 0
Bitkoin kolumna

Foto: Irena Herak

Pojava bitkoina a zatim i drugih kripto valuta je otvorila potpuno novo poglavlje u finansijskom svetu. U početku su kripto valute posmatrane sa velikom dozom skepse, dok se vremenom javljalo podozrenje jer su kripto valute funkcionisale van regulatornog domašaja. Zatim se javio strah da bi kripto valute, zbog odsustva regulacije institucija i zbog svog narastajućeg uticaja mogle ugroziti stabilnost finansijskog tržišta na globalnom nivou.

Istini za volju, kripto valute se u velikoj meri koriste za obavljanje finansijskih transakcija prilikom trgovine nelegalnim robama i usluga. Upotreba kripto valuta a posebno bitkoina na Darkweb-u je veoma rasprostranjena, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Opravdana bojazan koja se javlja je moguće korišćenje kripto valuta u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma. Pranje novca je proces uvođenje nelegalno stečenog novca u legalne tokove. Međunarodna organizacija koja se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma - FATF (FinancialActionTaskForce) osnovana je 1989. godine, sa sedištem u Parizu, na inicijativu grupe sedam industrijski nerazvijenih zemalja G7.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, FATF se bavi i analizom funkcionisanja kripto valuta u smislu da li se putem kripto valuta vrši pranje novca ili finansiranja terorizma. Kako bi se ova pojava sprečila FATF je odlučila da uvede regulativu koja bi propisala način rada kripto valuta a koju bi poštovale industrijski najrazvijenije zemlje. Pored toga očekuje se da regulativu poštuju i druge zemlje kao što su to zemlje članice EU i druge koje žele saradnju sa najrazvijenijim zemljama. Srbija je odnedavno potpisnica FATF i takođe je u obavezi da poštuje regulativu.

Regulacija kripto tržišta je izazovan proces. Pa samoj svojoj ideji, kripto valute podrazumevaju trgovinu koja se zasniva na anonimnosti učesnika pri čemu je obezbeđena visoka pouzdanost kao i visok nivo bezbednosti transakcija. Tržište kripto valuta je samoregulišuće tako da svaki pokušaj spoljašnjeg definisanja pravila zapravo remeti rad sistema.

Posledica nametanja regulatornih zahteva će, po svemu sudeći dovesti do podele kripto valuta na dve osnovne vrste. Postojaće kripto valute koje funkcionišu po eksterno definisanim pravilima na kontrolisanim berzama i postojaće druge kripto valute koje i dalje funkcionišu po pravilima osnovnog koncepta koje neće uzimati u obzir regulaciju institucija kao što je FATF. Uslovno se ove dve vrste kripto valuta mogu nazvati „belim“ i „sivim“ kripto valutama.

Postavlja se pitanje da li bi i kako način finansijskih transakcija koji koriste FIAT valute a to je SWIFT mogao da prihvati kripto valute, pogotovo „sive“ kripto valute? Podsetimo se da je SWIFT zapravo privatna kompanija koja se nametnula u definisanju načina i procedura izvršavanja finansijskih transakcija. Kao opciono rešenje može se koristiti VASP (VirtualAssetsServiceProviders), sistem koji bi takođe bio regulisan od strana FATF.

Da li će kripto valute nastaviti da funkcionišu prema svojoj osnovnoj zamisli ili će se povinovati međunarodnoj regulativi ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA