Kako da radite manje, a postignete više? Odgovorite na ovih 5 pitanja

Ako vas je karantin ičemu naučio, to je da na poslu bez razloga trošite previše vremena

  • 1
banka, posao, pare

Foto: Pixabay

Vreme potrošeno na rešavanje nekog problema ni najmanje ne znači da je ceo taj period bio produktivan. Naprotiv. Koliko vam je nešto teško ili lako da ispunite zavisi od vašeg prethodnog znanja (naravno), ali mnogo više od iskustva koje imate.

Profesionalac će određeni posao završiti za čak četiri puta kraće vreme od početnika.

„Manje raditi” može da znači i „bolje raditi”. Ako dobro procenite potrebno vreme i pripremite se na pravi način, na odličnom ste putu. Da bi vam bilo jasnije šta to u praksi znači, odgovorite na ovih pet pitanja.

1. Da li vreme trošite na održavanje ili na napredovanje?

Procesi koji se odnose na održavanje su oni koji čine da neki posao opstaje, ono što je važno da vaš posao nastavi da postoji. Dnevni kontakti s klijentima, knjigovodstvo, odgovaranje na upite – sve je to neophodno.

Pored toga, tu su i oni procesi koji vaše poslovanje razvijaju i unapređuju. Njima treba posebno da se posvetite. Novi poslovi, novi načini, novi klijenti.

2. Koje poslove možete da prosledite drugima?

Niko ne može sve sam, ali često mnogo vremena potrošite pokušavajući da obavite ono što sami ne uspevate. Nemojte. Pronađite osobu od poverenja i poverite joj svakodnevne poslove održavanja.

Možda je pravi trenutak i da se okrenete aplikacijama. Mnogo je virtuelnih asistenata koji će vam olakšati i ubrzati organizaciju i objediniti sve zadatke koji su pred vama.

3. Ako vam radni dan traje dva sata, šta ćete uraditi?

Odgovor na ovo pitanje zapravo će vam predstaviti vaše prioritete u poslovanju. Jer jedino je stvarno važno ono što biste smestili u ta dva sata. Kada pred sobom imate osam ili više sati, lako ćete se bespotrebno zadržavati nad poslovima koji vam bezrazložno oduzimaju vreme.

Počnite tako što ćete napraviti listu od najviše pet obaveznih stavki i ispunite ih. Sve ostalo što vam je palo na pamet (pa ste to ipak odbacili) odložite za sutradan. Ili nemojte nikad ni obaviti – ako uopšte nije važno.

4. Ako vam radna nedelja traje dva sata, šta ćete uraditi?

Ovo je mnogo teže. Kada razmislite, izdvojićete samu suštinu svog poslovanja, ono zbog čega ste i odlučili da postanete preduzetnik.

Odgovor na ovo pitanje predstaviće vam ono što donosi novac i pomaže vam da se dalje razvijate. To je ono čemu treba da posvetite deo svakog svog radnog dana i na čemu ne treba da štedite vreme.

5. Kako današnji poslovi utiču na budućnost?

Svaku od dnevnih obaveza pokušajte da uklopite u širu sliku, u krajnji cilj koji želite da postignete. To je onaj trenutak kada sami sebi čestitate na svemu što ste stvorili. Tada ćete jasno razdvojiti bitno od nebitnog, važno od praktično nepostojećeg.

Šta sada mislite? Koliko je uspešan bio vaš današnji dan? Krenite manjim koracima, oslobodite se potrebe da sve nadgledate i počnite da hrabro grabite ka vrhu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA