Saveti za dizajnere: Pretvorite hobi u posao u 4 jednostavna koraka

Da biste u nečemu bili vrlo dobri, morate prvo tačno definisati šta je to „nešto”

  • 0
Rad od kuce, frilenser Foto: Shutterstock

San svakog čoveka je da jednog dana radi ono što voli i da od toga zarađuje i lepo živi. Mnogi nažalost nikada ne uspeju u ovoj nameri, ili jednostavno ne prepoznaju svoje želje na vreme.

S druge strane, postoje i oni koji su rano postali svesni toga da u rukama imaju zanat koji im može doneti novac. Reč je o dizajnerima, pojedincima talentovanim za grafičko oblikovanje, s jasnom vizijom kako bi nešto trebalo da izgleda i kako da to pretvore u realnost, uz poznavanje pravih softvera.

Mnogima od njih je dizajn prvo postao hobi, pa su onda naučili kako da to pretvore u stalni posao. Kako da napravite tranziciju od hobija ka karijeri? Ovaj proces nije jednostavan. Zato smo pripremili nekoliko praktičnih saveta za to kako da hobi u kom uživate najlakše pretvorite u posao koji ćete voleti.

Pronađite pravac

Da biste u nečemu bili vrlo dobri, morate prvo tačno definisati šta je to „nešto”.

Posao dizajnera nije striktno omeđen i određen, niti vam može odmah doneti zaradu.

Primera radi, možete postati  web dizajner i raditi sajtove ili aplikacije; a možete biti i grafički dizajner i raditi logotipe.

Ukoliko se opredelite za drugu opciju, tada su vam mogućnosti gotovo neograničene. Želite li da se bavite tipografijom? Ilustracijom? Animacijom?

Neophodno je da na vreme izaberete pravac, kako biste mogli da razvijate svoje veštine u tom smeru i da se usavršavate za konkretnu poziciju na kojoj ćete jednog dana biti.

Pronađite zajednicu

Ako želite da se pozicionirate kao brend, neophodno je da imate određenu zajednicu ljudi koja će to i podržati. To ne moraju biti vaši bliski prijatelji, već je dovoljno da se povežete sa profesionalcima iz svoje struke koji imaju isti cilj kao i vi: da postanu uspešni.

Neke od poznatijih zajednica i platformi koje dizajneri koriste za ove svrhe su Behance i Dribble.

Napravite naloge na ovim sajtovima, postavite svoje radove i počnite da radite intenzivno na svojoj promociji među onima koji su vam slični.

Napravite portfolio

Za dve spomenute platforme sasvim je dovoljno da jednostavno postavite svoje radove i da na taj način pokažete svetu šta je to što radite i u čemu ste zaista dobri.

Međutim, za klijente je često važno da vaše radove vide i u obliku portfolija, koji će biti digitalan ili u verziji koja se može štampati. Gledajte na portfolio kao na još jedan dizajnerski projekat, jer on zapravo to i jeste.

Kroz portfolio ćete pokazati svoj stil, svoje usmerenje i kreativnost. Dobro promislite o konceptu i pravcu koji ćete izabrati, jer je upravo to ono što će vas pozicionirati u očima klijenta.

Uspostavite kontakt s potencijalnim klijentima

Sada, kada imate sve što vam je potrebno: pravac, zajednicu i portfolio, vreme je da dođete do klijenata.

Na raziličitim platformama kao što su Freelancer, UpWork ili 99Design možete pronaći projekte i klijente sa svih strana sveta.

Bilo da želite da radite ilustracije, logotipe, digitalne radove, bilborde ili nešto sasvim drugo, na ovim platformama je tražnja za dizajnerima izuzetno velika.

Naučite kako

Ukoliko se opredelite da radite kao frilenser, odnosno da ne počinjete od studija ili agencije, moraćete da radite mnogo više kako biste usavršili svoje veštine. To podrazumeva ne samo praksu, već i teorijsko znanje. Ne očekujte da zanat steknete na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Posvetite barem godinu dana usavršavanju uz pomoć mentora sa relevantnim iskustvom i ovladajte svim veštinama koje vas mogu unaprediti kasnije.

Upišite obuku za grafički dizajn i napravite ključni korak ka svojoj novoj karijeri.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA