Ove osobine imaju svi efikasni programeri

Ako želite da ubrzate svoj put ka seniorskoj poziciji, evo šta je potrebno da razvijete kod sebe i u svom pristupu poslu

  • 1
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Foto: Pixabay

Put od mladog do iskusnog programera najblaže rečeno je – trnovit. Razlozi za to su mahom nedovoljno poznavanje određenih procesa ili gubljenje vremena na segmente rada koji nisu toliko bitni.

Posmatrajući generacije iskusnih programera, a posebno onih koji su efikasni i kvalitetni u svom poslu, može se primetiti da svi oni imaju određene osobine koje ih čine boljim od drugih.

Napravili smo istraživanje i došli do zajedničkih imenitelja. Ako želite da ubrzate svoj put ka seniorskoj poziciji, evo šta je potrebno da razvijete kod sebe i u svom pristupu poslu.

Upravljanje vremenom

Estimacija je reč koju ćete sigurno čuti mnogo puta kada počnete da se bavite programiranjem. Jedno od zaduženja koje ćete imati u poslu je i to da procenite, odnosno estimirate potrebno vreme za određenu aktivnost ili projekat na kome radite.

Kada počinjete, često ćete iz potrebe da se dokažete, ali i iz neznanja davati kraći rok nego što je realno potrebno da bi se posao završio. Imajte u vidu da ćete bolji utisak ostaviti ako date precizniju estimaciju, nego ako predvidite da je potrebno kraće vreme. Procena govori o vašem iskustvu, a probijanje roka o neodgovornosti. Zato naučite da procenite situaciju i upravljate svojim vremenom.

Dobro pisanje

Činjenica je da programeri ne vole da pišu. Oni vole usmenu komunikaciju i brzo i efikasno rešavanje problema. Međutim, često ćete biti u prilici da sarađujete sa timom koji nije na istoj lokaciji kao i vi.

U takvim situacijama moraćete da pišete. Bilo da je reč o predlogu rešenja, o izlaganju određenog problema koji imate ili o samom dogovoru, baš pisanje i način izražavanja će biti ključni za to hoće li vaši sagovornici prihvatiti vašu ideju. Zato ovladajte veštinama pisane komunikacije.

Spremnost na učenje

Prva greška koju mladi programeri prave jeste zauzimanje stava izraženog u rečenici: „Završio sam školu i sad znam da programiram”. To je istina, znate da napišete kôd. Ali samo programiranje je veština koja se savlađuje godinama i zapravo se nikada istinski ne savlada.

Tehnologija napreduje iz dana u dan i programeri moraju ići u korak sa njom, sticati nove veštine, raditi na njima, razvijati ih i usavršavati se. To znači da, kada izaberete ovaj posao, morate biti spremni da učite svakoga dana.

Koncentracija

Ako želite da budete efikasni, neophodno je da uvežbate svoju koncentraciju. Ovo je veština kao i svaka druga i na njoj se mora raditi ako želite da budete uspešan programer.

Mnogi preporučuju pomodoro tehniku, koja podrazumeva da kada počnete nešto da radite, podelite posao na manje delove i svakom delu posvetite 20 minuta. Potom navijete sat i tokom tog perioda blokirate sve ometajuće faktore.

To znači da čak i ako vas neko pozove ili zamoli nešto u tom periodu, morate reći „ne”, jer ništa nije toliko hitno da ne može da sačeka 20 minuta.

Naučite kako

Ukoliko već imate ove osobine, to je dobra osnova za produktivnu programersku karijeru. Ali pored tih osobina, neophodne su vam i veštine i znanja koja ne možete steći tek tako, na kratkim kursevima od po nekoliko meseci. Posvetite barem jednu godinu usavršavanju uz pomoć kompetentnih mentora koji vam mogu pomoći da ovladate svim veštinama i tehnikama koje su vam neophodne.

Upišite razvoj softvera i napravite ključni korak u svojoj karijeri.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • "Programer"

    4. jul 2020 | 13:47

    Slično mnogim drugim profesijama, programiranje samo sebi nema svrhu. Npr. cipele prave da budu dobre za hodanje, ne da bi samo izgeldale kao cipele (uz izuzetke). Zbog toga najbolji programeri moraju (stalno) učiti one druge oblasti za koje prave programe. Kada se jednom nešto napravi, više se ne programira - to je samo distribucija proizvoda - nema više ručnog rada. Zbog toga svako sledeće programiranje mora biti ili bolje ili totalno drugačije. Svaki program je potpuno novi - unikat - nema svrhe trošiti vreme te napraviti isti. Povrh svega toga, tehnologija se stalno menja zbog novih zahteva - recimo sigurnosti, brzine, zakonskih promena i, na kraju, napretku samih jezika i računara zarad olakšavanja programiranja većem broju ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA