≫ 

Četiri ideje za projekte kojima ćete usavršiti svoje veštine u JavaScriptu

Svaki iskusniji programer će vam reći da ne čekate da dobijete posao kako biste stekli praksu. Postoji veliki broj načina da uvežbate svoje znanje ovog programa

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Foto: Pixabay

JavaScript je programski jezik koji je izuzetno zastupljen u razvoju web stranica. Kada neko želi da ima dinamičan sajt koji bi bio vizuelno atraktivan za posetioce, upravo je ovo jezik za koji se opredeljuje.

Kada počinjete da ga učite, neophodno vam je mnogo vežbe kako biste ga savladali. Iako je zanimljiv za učenje i kreiranje efekata, dok ga ne savladate, nećete biti u prilici da osetite dinamiku koju on može da proizvede.

Svaki iskusniji programer će vam reći da ne čekate da dobijete posao kako biste stekli praksu, pa ćemo se povesti tim primerom. Postoji veliki broj načina da uvežbate svoje znanje ovog programa. Evo nekoliko ideja za vaše samostalne projekte.

Sat

Počnite od jednostavnijih projekata kroz koje možete da isprobate različite metode programiranja. Primera radi, napravite sat. Neka prikazuje sate, minute i sekunde, a za malo napredniji rad možete da dodate i datum.

Ono što ćete ovde moći da naučite i usavršite jeste ažuriranje vrednosti (u ovom slučaju vremena), koristeći prikladne metode JavaScripta. Sat koj kreirate može biti u praznom prostoru, a ako želite da se igrate, možete mu dodati i okolinu.

Forma za prijavljivanje

Kada otvarate i-mejl, prvo morate popuniti formular sa pristupnim podacima. Ovu formu često viđate na sajtovima koji zahtevaju registraciju, kao što su oni za dostavu hrane ili za digitalnu kupovinu. Tom prilikom uglavnom unosite elektronsku adresu i šifru.

Odlična vežba za usavršavanje programskog jezika JavaScript jeste kreiranje ove forme, uz validaciju tačnosti podataka.

To znači da ćete morati da predvidite moguće nepravilnosti, osmislite način kako će se poruka na ekranu prikazivati, a potom i da sve to napravite tako da bude prezentabilno.

Slajder za slike

Slajder predstavlja niz fotografija koje se nasumično smenjuju na web sajtu ili aplikaciji. Prepoznaćete ih uglavnom po tačkicama koje se nalaze na dnu slike. One se odnose na redosled prikazivanja i obično pokazuju koja je slika u tom trenutku prikazana.

Pokušajte da sami napravite sistem smenjivanja ovih fotografija. Iako je danas moguće pronaći besplatne slajdere koje biste samo implementirali u svoj dizajn, važno je da znate kako on funkcioniše, jer ćete sigurno biti u prilici da modifikujete preuzeto rešenje kako biste ga prilagodili potrebama vašeg projekta.

Loader

Bilo da pokušavate da instalirate program ili da otvorite sajt kome je potrebno nešto više vremena da se prikaže, u nekom trenutku ćete videti određeni prikaz učitavanja, poznatiji kao loader. Još jedan od dobrih načina da uvežbate svoje veštine jeste i kreiranje celog ovog procesa.

Osmislite i kompletirajte način učitavanja, kao i određenu animaciju kada se proces završi, odnosno dosegne 100%. Budite kreativni, jer radite to za sebe, smislite šta je to što bi bilo zanimljivo kao efekat i simbol završenog procesa.

Naučite kako

Ovo su samo neke od ideja kako možete uvežbati svoje veštine i usavršiti tehnike kreiranja različitih softverskih rešenja koristeći JavaScript. Naravno, da biste bilo šta od ovoga mogli da sprovedete u delo, neophodno vam je znanje koje ne možete steći na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Posvetite barem jednu godinu radu i učenju uz pomoć mentora sa znanjem iz struke.

Upišite obuku za razvoj u JavaScriptu i postanite majstor ovog posla.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA