≫ 

Kako Švajcarska koristi kripto valute za održanje bankarskog biznisa?

Da li će korišćenje kripto valuta u Švajcarskoj doprineti unapređenju kripto tržišta?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Švajcarska, zemlja koja je bila neutralna u oba svetska rata uspela je da sačuva svoju imovinu i živote svojih ljudi. Asocijacije na Švajcarsku su: čokolada, sirevi, precizni satovi a pre svega se pomisli na bezbedno mesto za čuvanje novca.

Oduvek je bila poznata kao mesto u kome je bilo moguće čuvati svoj novac i svoju imovinu bez suvišnih pitanja o poreklu imovine i identitetu vlasnika. Često je bilo dovoljno znati šifru kako bi se došlo do novca koji je smešten u nekoj od švajcarskih banaka.

Sporazum koji su SAD zaključile sa više zemalja, između ostalog i sa Švajcarskom - FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) podrazumeva da se vladi SAD dostavljaju podaci o imovini svih poreskih obveznika SAD, ma gde u svetu da se ta imovina nalazila. Na taj način Švajcarska je prestala da bude atraktivna za državljane SAD u smislu anonimnog čuvanja novca ili druge imovine. Ipak, Švajcarska je pronašla novi model funkcionisanja starog koncepta.

Sa rastućom popularnošću kripto valuta, Švajcarska je odlučila da razvija sisteme koji omogućavaju da se u bankama čuva imovina u kripto valutama umesto u fiat valutama. Trenutno se smatra jednom od najnaprednijih zemalja u pogledu korišćenja kripto valuta i najpovoljnijom lokacijom za poslovanje kompanija koje se bave razvojem blokčejn tehnologije kao i drugih softverskih rešenja vezanih za kripto valute, kao što su kripto novčanici.

Zakonodavci u Švajcarskoj su se potrudili da regulišu ovu oblast obezbeđujući niske stope poreza u cilju očuvanja nacionalnih interesa. Imajući u vidu anonimnost vlasnika kripto valuta, de facto je obezbeđeno da se u Švajcarskoj i dalje može anonimno čuvati imovina, doduše u obliku kripto valuta.

Grad Zug u centralnom delu Švajcarske  ima svoju „kripto dolinu“, inspirisanu Silikonskom dolinom južno od San Franciska. Zadatak „Crypto Valley Association“ je razvoj najsavremenijih rešenja za funkcionisanje sistema kripto valuta. U dolini se nalaze mnoge startap kompanije kao i veliki broj FinTech kompanija. U prethodnim nastavcima smo pisali  o ulozi i perspektivi FinTech kompanija pri čemu smo uočili da se FinTech kompanije spremaju da preuzmu ulogu banaka u finansijskom svetu.

Jedna je od najpopularnijih blokčejn aplikacija i protokola implementiranih u Švajcarskoj je Ethereum. Radi se o softveru otvorenog koda sa ugrađenom logikom koja kontroliše zaključivanje ugovora. Kao mehanizam za bezbedno čuvanje kripto valuta koristi se Simba. Storage koji nudi inovativne usluge bezbednog skladištenja digitalnog novca, kombinujući prednosti hladnih i vrućih novčanika. O tipovima kripto novčanika smo pisali u prethodnim nastavcima.

Zanimljivo je da u Švajcarskoj skoro svaka banka nudi otvaranje računa za kripto valute ili povezivanje kripto novčanika sa fiat računom. U mnogim kantonima kripto valute kao što su; BTC, ETH, USDT i druge kripto valute prihvataju se za plaćanje roba i usluga tako da  je moguće platiti telefonske i internet račune, poreze i druge državne dažbine. Ista pravila važe i u Lihtenštajnu u kome je nacionalna valuta takođe švajcarski franak. Kompanije koje su registrovane u Lihtenštajnu mogu da otvaraju račune ne samo u lokalnim bankama, već́ i u bankama Švajcarske.

Nesumnjivo je da je Švajcarska pronašla način da zadrži svoj koncept bankarskog poslovanja korišćenjem tehnologije kripto valuta i postala jedan od vodećih centara u svetu za razvoj tehnologije kripto valuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. avgust 2020 | 18:18

    ALI SU IPAK SVOJIM SLUZBENICIMA U VODECIM BANKAMA SVAJCARSKE ZABRANILI KUPOVINU BITKOINA I KRIPTOVALUTA ZBOG GUBLJENJA USTEDJEVINE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA