Ove osobine imaju najbolji dizajneri na tržištu

Da je dizajner biti lako, dizajner bi bio svako. Ali činjenica je da svako zapravo i može da bude dizajner, ukoliko uloži vreme i trud u usavršavanje, učenje i sticanje znanja i veština neophodnih za ovaj posao

  • 0
Biznis, rad od kuće, maske, laptop, kompjuter, ljudi

Foto: Shutterstock

Činjenica je i da će vam talenat i sklonost prema vizuelnim umetnostima svakako biti od pomoći, ali on nije preduslov za bavljenje dizajnom. Talenat znači da će vam biti potrebno nešto manje vremena da ovladate svim tehnikama koje ćete kasnije koristiti.

Neko se rodi sa talentom, a neko stiče znanja tokom života. Ipak, svi bolji dizajneri poseduju određene osobine koje ih izdvajaju od ostalih ljudi i kreativaca, pa smo izdvojili nekoliko takvih osobina, a vi pokušajte da se pronađete u njima.

Komunikativnost

Da, možda će vas začuditi, ali najbolji dizajneri su izrazito komunikativni. Iako većina njih ne voli da komunicira sa klijentima, najbolji među njima ipak znaju da postave prava pitanja i da dođu do srži problema.

Ova komunikativnost se ne ogleda samo u razgovorima sa kolegama i saradnicima, već i u načinu na koji vizuelno komunicirate. Pitanje je šta se dešava kada dobijete informaciju u vidu poruke koja bi trebalo da se ispolji kroz vizuelno rešenje: da li ćete moći da je prenesete na dobar način ili vam pretvaranje reči u sliku ne pada lako?

Radoznalost

Važno je da vas sve zanima. Pre svega, morate biti radoznali kada su u pitanju nove vizuelne umetnosti, mladi umetnici i novi pravci u dizajnu. Samo tako ćete usavršiti postojeće i steći nove veštine, te unaprediti vaš dosadašnji rad.

Međutim, ta radoznalost se ogleda i u poimanju sveta oko vas. Morate imati sposobnost da prepoznate detalje i da na osnovu njih steknete širu sliku o onome što radite i što vidite.

Takođe, spajanjem ove osobine sa komunikativnošću dolazite do svih odgovora koji su vam potrebni za rešavanje izazova koje imate u radu.

Strast prema poslu

Istina, ovo jeste kreativan posao, ali on zahteva mnogo vremena. Često nećete imati slobodu kakvu ste mislili da možete dobiti. Kreativnost ne znači da ćete po ceo dan sedeti u parku i smišljati nove ideje, već ona predstavlja istraživanje, nacrte, planiranje, sastanke i razne druge aktivnosti kako bi se došlo do što boljeg rešenja za određeni zahtev ili problem.

Ako nemate strast prema onome što radite i ako u nastojanju da ostvarite što briljantniji finalni rad ne vidite motivaciju i snagu koja će vam pomoći da istrajete za vreme celog procesa kreiranja, onda posao dizajnera definitivno nije za vas.

Samokritičnost

Ukoliko teško prihvatate kritiku, ne želite da priznate da ste pogrešili, ili mislite da ste samo vi u pravu, onda potražite drugi posao.

Dizajn, kao i većina kreativnih poslova, timski je rad. Morate razgovarati sa saradnicima koji rade na istom projektu i razumeti njihov ugao gledanja.

Pored toga, važno je da budete samokritični i da se stalno pitate – da li ovo može biti bolje? Naravno, pronađite meru i ne dozvolite da vas perfekcionizam spreči da završite posao kvalitetno, ali ipak budite u svakom trenutku svesni toga šta i kako može da se poboljša.

Ovo je jedini siguran recept za napredak.

Naučite kako

Ako prepoznajete svoje osobine u nabrojanim kvalitetima najboljih dizajnera, onda je vreme da počnete da razmišljate o dizajnerskom poslu. Razmotrite koliko ste spremni da uložite sebe u učenje. Ne prenagljujte sa kratkim kursevima, koji vas neće spremiti za profesionalni rad. Godina učenja i rada je minimum koji morate izdvojiti da biste ovladali svim tehnikama koje će vam biti neophodne za prve dizajnerske dane.

Zato upišite jednogodišnju obuku za grafički dizajn i krenite putem svoje nove karijere.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA