Veselin Jevrosimović: Budućnost na dlanu

Moguće je i da će se desiti skokoviti tehnološki napredak koji će pametne telefone kakve danas poznajemo učiniti zastarelima...

  • 0
Mobilni telefon

Pexels

Prethodnu deceniju obeležili su nagli razvoj i masovna upotreba pametnih telefona. Može se reći da smo za nešto više od deset godina prešli dug put od prvih Ajfon i ranih Android uređaja, do današnjih standarda funkcionisanja hardverskih i softverskih komponenti nerazdvojnog saputnika čoveka u digitalnom dobu.

Možda je vreme da pogledamo kako bi mogao da izgleda razvoj mobilnih uređaja u narednoj dekadi.

Ekrani će svakako nastaviti da se menjaju i da zauzimaju sve veću površinu samog uređaja. Verovatno će i prednja i zadnja strana uređaja postati neka vrsta ekrana, sve dok ne dobijemo mogućnost projektovanja slike u prostor ili na kontaktnasočiva. Pre toga ćemo sigurno imati proboj savitljivih ekrana i uređaja koji se lako transformišu iz telefona u tablete.

S tim u vezi, moglo bi da se desi na upravljanje telefonom ne bude više korišćenjem prstiju, već isključivo glasom, pokretima očiju ili čak snagom misli. Takvim uređajima posledično neće trebati hardverski tasteri, niti izlazi za povezivanje.

Videli smo da se proizvođači u prethodnih nekoliko godina fokusiraju na razvoj većeg broja moćnijih kamera na pametnim telefonima. Ovaj trend će sigurno biti nastavljen, s tim što će značajnu ulogu imati jača procesorska snaga i softverska rešenja za instant obradu snimaka (foto i video) u zavisnosti od želja korisnika i namene sadržaja.

Različite vrste periskopskih sočiva sigurno će unaprediti optičku moć objektiva, pa verujem da ćemo se vremenom vratiti na jednu glavnu kameru velike rezolucije, koja će biti prilagođena korišćenju za različite namene.

Veselin Jevrosimović,  Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Baterijama će morati da poraste kapacitet, a vrlo je verovatno da će i one postati savitljive kako bi se prilagodile novim oblicima kućišta.

Uveliko se radi i na dopuni na daljinu, gde je dovoljno da se nađete na nekoliko metara od punjača, pa da se baterija puni energijom.

Moguće je i da će se desiti skokoviti tehnološki napredak koji će pametne telefone kakve danas poznajemo učiniti zastarelima. Nano-tehnologije, razvoj veštačke inteligencije i druge inovacije mogle bi da proizvedu neka potpuno nova rešenja.

Kako bilo, tek verujem da se zavisnost ljudi od mogućnosti neprekidne komunikacije, oslanjanje na mobilne aplikacije i informacije koje nudi internet, kao i uživanje u mobilnoj zabavi - neće promeniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA