MITOVI O FREELANCE PROGRAMIRANJU: Evo koje zablude morate da razbijete već danas

Mnogo programera se danas odlučuje za frilenserske angažmane, odnosno za način rada koji sami određuju. Planiranje sopstvenog vremena i činjenica da ne morate nikome da polažete račune samo je dodatni vetar u leđa za to da se opredele za ovakvu vrstu posla

  • 2
Softver, programiranje

Foto: Shutterstock

Budući da je kovid 19 preselio mnoge radnike u kućne kancelarije, neki od njih su se takođe pridružili ovom „plemenu”, jer su shvatili da rad od kuće može biti organizovan i tako da ni posao ni zarada ne trpe.

Međutim, mnogi i dalje nemaju hrabrosti da naprave ovakav korak, a to je pre svega zato što postoji veliki broj zabluda vezan za angažmane frilensera.

Ovi mitovi su svuda oko nas, pa smo zato odlučili da neke od njih razbijemo, kako bismo vam olakšali odluku da postanete frilenser.

Frilenseri su plaćeni manje od redovno zaposlenih ljudi

Ovaj mit potiče od mišljenja da nije fer da osoba koja radi sama od kuće, u uslovima koje sama organizuje bude plaćena bolje od zaposlenog u firmi. Međutim, kada sagledate širu sliku, ta osoba sama brine o svom zdravstvenom osiguranju, svom radnom okruženju, opremi, radnom vremenu i projektima.

Samim tim, ona mnogo više pažnje ulaže i posvećuje svakom klijentu, jer na kraju samo je ona odgovorna za profit koji će od toga imati. Zato je nekada sasvim legitimno platiti frilensere više, jer od njih možete očekivati bolje rezultate i kvalitetniji proizvod.

Frilenser ne može da naplati više od drugih frilensera

Jedna od najboljih strana toga što radite kao slobodnjak jeste ta što sami određujete svoja pravila poslovanja, pa samim tim i svoje cene. Mnogi misle da naplaćujući više od ostalih na tržištu neće moći da privuku, niti da zadrže klijente.

Zapravo, jedina istina vezana za cenu vašeg rada jeste da morate da je opravdate. Ukoliko vaše usluge koštaju više, objasnite zašto je to tako i dajte dodatnu vrednost svojim klijentima. Nikada se nemojte pravdati ili smanjivati svoje cene zato što drugima ne odgovaraju.

Ako mislite da ste bolji u svom poslu od drugih, onda se na taj način i postavite.

Frilenser se plaća tek nakon završenog posla

Da je ovo tačno, nijedan frilenser ne bi zaradio ništa. Izuzetno je opasno da verujete klijentu na reč i očekujete da će vam platiti projekat u celosti kada završite. S druge strane, ako se oslanjate na ugovore, a klijent ne želi da plati, isplatu ćete dobiti tek nakon sudskog procesa. Da li zaista želite da vreme provedete na suđenjima?

Umesto preuzimanja rizika, prilikom ugovaranja posla, dogovorite se da 50% novca dobijete unapred, a 50% nakon završenog posla, a pre predaje kompletnog projekta.

Iako će neki klijenti zbog toga verovatno negodovati, objasnićete im da je to način da se zaštitite i da ne želite da pristanete na kompromis.

Frilenseri ne mogu da pregovaraju

Istina je da se često i firme plaše da pregovaraju sa klijentima, jer ne žele da ih izgube. Međutim, frilenseri moraju da pregovaraju da bi došli do idealnog rešenja.

Pregovaranje se ne odnosi samo na cenu rada, već i na sam projekat na kome bi trebalo da radite.

Postavljajte pitanja, analizirajte ceo projekat, pitajte klijenta zašto želi da se određeni posao uradi upravo na konkretan način i objasnite svoju tačku gledišta. Na kraju, on plaća vas da uradite nešto što on ne zna, baš zato što vi to znate. Zauzmite takav stav i pokažite zašto vas je uopšte i unajmio.

Naučite kako

Ono što je izuzetno važno za frilensere jeste da moraju imati iskustva i znanja u poslu koji rade.

Teško je postati slobodni igrač bez firme, ukoliko već nemate dobar portfolio i niste sigurni da biste posao mogli da izvedete samostalno od početka do kraja. Zato je važno da imate sveobuhvatno znanje o sferi programiranja kojom se bavite.

Ovo ne možete steći na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Usavršavanje i kreiranje stabilne osnove traje minimum godinu dana, ako ne i više i u tome vam je neophodna pomoć mentora i ljudi koji ovo rade godinama i imaju ozbiljne klijente iza sebe.

Zato upišite obuku za razvoj softvera i donesite ključnu odluku na putu ka svojoj budućoj karijeri frilensera.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Programer

    15. avgust 2020 | 15:09

    Ovo je nepotpuna slika na drugu stranu. Što se kupaca tiče oni teže da plate isto/manje. Da li to uračunava troškove rada (prostora, oprema, energija, itd), ulaganje u rast i oglašavanje, razna osiguranja, sporednih stvari (računovodstvo, advokati, prevoz, podrška, ...) i slično ne menja činjenicu da sve to na kraju mora da se plati. Ako radite samo te pare dobijate na ruke pa deluje više ali imate i sve te ishode i samo deo tih para zadržavate "za sebe". Ako zakidate na ostalim ulaganjima to će se itekako videti. Drugo, sami ste zaduženi za pronalaženje posla, što znači da će nekad para "biti puno" a nekada će biti "suva sezona". Kada to uprosečite dobijate realniju sliku. Na kraju treba da znate i za sledeće: misterijama je bezbednije da rade sa firmama jer one teže nestaju, stabilnije su a, i ako nestanu, mogu doći do njihovih bivših zaposlenih. Zbog toga su manje voljni da plate nekog "Milisava". Dalje, vrsta posla je drugačija. Najčešće se rade mali proizvodi ili delovi proizvoda bez dugoročnog razvoja. To lakše trpi "ofrlje programiranje" ("drži bure vodi dok majstori ne odu" lakše i češče prolazi) pa je kvalitet smanjen ali je rad brži. Zbog toga se programeri "na duže staze" i "na kratke staze" često ne "mešaju" najbolje. Na kraju, šta želite da postignete? Da počnete nešto i zauvek ostanete samo to ili želite da napredujete u hijerarhiji? Ako osnujete svoju firmu to više nije to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA