Veselin Jevrosimović: Alati za novo vreme

Novine u funkcionisanju svih vrsta organizacija postaće normalna pojava nakon što pobedimo korona virus...

  • 0
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Pojam „pametni rad“ (eng. smart working) u opticaju je već nekoliko godina unazad. Podrazumeva fleksibilno poslovno okruženje i agilne metode rada, uz korišćenje savremenih informacionih tehnologija, sa ciljem povećanja produktivnosti i zadovoljstva zaposlenih.

Premda mnogo inovativnih novih firmi širom sveta koristi ovaj koncept, široj publici postao je poznat i dostupan tek pod pritiskom promena koje je nametnula pojava korona virusa.

Prilagođavanje na rad od kuće, otežana komunikacija sa kolegama i klijentima, usvajanje izmenjenih procedura rada i savladavanje novih tehnologija samo su neki od izazova sa kojima se susreću zaposleni, bilo da rade u privatnim preduzećima, državnim institucijama, školstvu, zdravstvu…

Inženjeri i projektanti širom sveta zbog toga intenzivno rade na kreiranju novih alata koji treba da olakšaju poslovanje u „kućnoj kancelariji“. Računar, pametni telefon i pristup internetu više nisu dovoljni.

Svako ko je neko vreme proveo radeći iz dnevne sobe osetio je na svojoj koži nedostatak kompletne infrastrukture kojom raspolaže preduzeće. Nije to samo radni prostor - menja se način komunikacije, razmene informacija i dokumenata, interakcija sa klijentima, izveštavanje i bezmalo svaki drugi aspekt svakodnevnih aktivnosti.

Uvođenje novih softverskih rešenja čini važan deo prilagođavanja, o čemu sam pisao ranije. Druga karika su hardverski uređaji koji mogu na sebe da preuzmu neke od zadataka i adekvatno zamene tradicionalni poslovni prostor.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Među prvim ovakvim alatima pojavljuju se namenski tablet za tele-konferencije. Umesto velikih TV aparata i ozvučenja u salama za sastanke, sada imamo jedan relativno mali uređaj u koji su ugrađeni ekran, nekoliko kamera, napredni mikrofoni i slično.

Cilj je da računar više ne bude zauzet dok komunicirate, a da kvalitet veze bude na višem nivou. Verujem da će uslediti različite vrste skenera i uređaja za digitalizaciju, sistemi za digitalno potpisivanje, pametni zvučnici, ali i alati za zaštitu i bezbednost računara i podataka.

Nesmetano funkcionisanje u promenjenim okolnostima i „pametni rad“ jedan je od imperativa vremena koje dolazi. Novine u funkcionisanju svih vrsta organizacija postaće normalna pojava nakon što pobedimo korona virus. Ako ništa drugo, ono zbog toga što će se, nakon početnog perioda prilagođavanja, pokazati kao efikasnije i pogodnije za zaposlene.

Zbog toga ću se fenomenu pametnog rada često vraćati na ovim stranama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA