Kako se kripto valute koriste za uticaj na izbore u SAD?

Koliko uspešno OFAC sprovodi sankcije protiv vlasnika kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna

Foto: Irena Herak

Predstojeći izbori u SAD, koji će biti održani početkom novembra ove godine, predmet su različitih spekulacija i tumačenja, kako u SAD tako i širom sveta.

Za vreme prošlih izbora pojavile su se vesti o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore mada konkretni dokazi nikada nisu javno obavljeni. Kao osnovni način uticaja navodi se finansiranje različitih strana radi ostvarivanja uticaja na rezultate izbora.

Praćenje tokova novca je jedan od osnovnih mehanizama koji se koristi u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. U slučaju izbora u SAD, mehanizam praćenja tokova novca je korišćen kako bi se otkrili načini i putevi finansiranja pojedinih struja i pojedinaca.

Imajući u vidu da SAD imaju dve dominantne stranke, Republikansku i Demokratsku, sam proces finansiranja je relativno lako kontrolisati. Demokratska stranka vodi poreklo iz južnog dela SAD dok Republikanska stranka vodi poreklo iz severnog dela SAD. Stranke se programski vrlo malo razlikuju i zanimljivo je da nemaju formalno članstvo, a ni obaveze pridržavanja odluka najviših stranačkih organa.

Ako se navedeno ima u vidu postavlja se pitanje kakav cilj bi se postigao uplitanje, u izbore? Ministarstvo finansija navodi da Rusija koristi niz posrednika kako bi pokušala izazove konflikt između političkih partija i ostvari uticaj na glasače a sve u cilju diskreditacije demokratskih institucije u SAD. Da li je tvrdnja Ministarstva finansija tačna i u kojoj meri, teško je reći, možemo samo nagađati i više ili manje verovati različitim izvorima.

Finansiranje stranaka korišćenjem fiat valuta je relativno lako proverivo i tim procesom se bavi Ministarstvo finansija SAD u čijem sklopu posluje kancelarija za kontrolu strane imovine  - OFAC (Office ofForeignAssetsControl) koja ima za cilj da sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije u kao podršku ciljevima nacionalne bezbednosti i spoljne politike SAD.

OFAC takođe sprovodi svoje aktivnosti protiv stranih država kao i niza organizacija i pojedinaca, kao što su terorističke grupe za koje se smatra da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD. Finansiranje bilo koje aktivnosti, pa i uticaja na izbore u SAD korišćenjem kripto valuta nije tako lako proverivo kao što je to slučaju finansiranja uticaja fiat valutama.

OFAC je uveo sankcije protiv više državljana kao i institucija u Rusiji pod sumnjom da su se bavili uticajem na izbore korišćenjem kripto valuta za finansiranje različitih aktivnosti i pojedinaca.

Ministarstvo pravde SAD je lociralo i imenovalo osobe koje stoje iza projekta Lakhta, a čiji je cilj upravo ostvarivanje političkog i ekonomskog uticaja na zbivanja u SAD. Tvrdi se da Lakhta prikriva svoje aktivnosti tako što deluje kroz više različitih entiteta. Ministarstvo finansija je ažuriralo svoju OFAC-listu pojedincima koji sprovode pomenuti projekat, uključujući i njihove adrese kripto valuta kako bi se onemogućilo njihovo delovanje.

Ako se uzme u obzir način funkcionisanja kripto valuta jasno je da iste osobe mogu imati više različitih digitalnih adresa za svoje kripto valute, te se postavlja pitanje koliko je ovaj potez zaista efikasan ili je samo demonstracija odlučnosti da se uticaji na izbore u SAD spreče? Rusija negira bilo kakav pokušaj uticaja na izbore u SAD.

U svakom slučaju prisustvujemo uvođenju kripto valuta u domen ostvarivanja političkog i ekonomskog uticaja jednih zemalja na druge. Koliko je istine u objavljenim tvrdnjama, teško je reći i najverovatnije je da niko nema pravu informaciju.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA