Kuda će nas odvesti kripto valute?

Da li će doživeti svoj uspon ili će nesatati?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Razvoj kripto valuta je poput neizvesnog, krivudavog puta koji je pun uspona i padova. Podrška se kreće od krajnjeg pesimizma koji proriče brz i potpun sunovrat kripto valuta i njihov nestanak pa do ekstremnog optimizma koji prognozira potpunu dominaciju kripto valuta uključujući i nestanak svih drugih klasičnih valuta.

Iz pomenutih razloga investitori su veoma oprezni kada investiraju u kripto valute i čas se odlučuju za jednu a čas za drugu kripto valutu. Bitkon se učvrstio kao dominantna kripto valuta međutim, njegovo vodeće mesto je daleko od zagarantovanog. Različite softverske aplikacije omogućavaju praćenje kretanja kripto valuta. Postoje i sajtovi koji se bave predviđanjem kretanja vrednosti pojedinih kripto valuta, ali se ipak u ta predviđanja ne možemo pouzdati.

Nekada, ne tako davno, rudarenje Bitkoina je bio veoma unosan posao. Bilo je mnogo neotkrivenih Bitkoina dok je njihova vrednost neprekidno rasla. Kako se smanjivao broj neotkrivenih Bitkoina, njihovo rudarenje je postajalo sve teže.

U prethodnim nastavcima smo pisali da da rudarenje predstavlja zapravo izračunavanje heš vrednosti koji se zatim upoređuju sa heš vrednostima neotkrivenih Bitkoina. Kada se uzme u obzir energija potrebna za rad procesora koji izračunava vrednost heša i dobit koja se ostvari prodajom izrudarenog Bitkoina, zaključak je da rudarenje više nije isplativo.

Libra jer kripto valuta koju promoviše američka kompanija za društvene medije - Facebook. Valuta i mreža još uvek ne postoje a objavljen je samo osnovni eksperimentalni kod dok je njeno pokretanje planirano za ovu - 2020. godinu. Kako je pandemija COVID-19 poremetila mnoge aspekte svetske ekonomije, nije isključeno da će uticati i na lansiranje Libra kripto valute.

Libra predviđa da će se za nju zainteresovati velike kompanije kao što su eBay, PayPal, MasterCard, Vodafone, Uber i druge. Takođe, očekuje se da korisnici Facebook-a koriste Libru. Ako se uzme u obzir činjenica da Facebook danas ima preko 2,5 milijardi korisnika, postaje jasno o kolikom kapacitetu se radi.

Zakonska regulativa koja teži da stavi pod kontrolu funkcionisanje kripto valuta sa jedne strane ima pozitivnu ulogu u smislu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa druge strane narušava same postulate kripto valuta. Radi se pre svega o anonimnosti, koja privlači veliki broj korisnika.

Jedna od značajnih prednosti korišćenja kripto valuta, za korisnike, je nepostojanje obaveze plaćanja poreza, jednostavno zbog činjenice što je vlasnik digitalne valute nepoznat. Ipak, američka poreska služba - IRS, pronalazi načine da naplati porez i vlasnicima kripto valuta.

Kako je tržište virtualnih valuta samoregulišuće, svako uplitanje države može izazivati samo nestabilnost sistema. Jasno je da se radi o potpuno različitim tendencijama države u odsu na osnovne postulate sistema.

Fintech kompanije predstavljaju potpuno novi vid organizovanja finansijskog poslovanja. Kao lideri u tehnologiji ali i u pristupu finansijskom tržištu, fintech kompanije lako i rado usvajaju nove tehnologije i nove metode plaćanja, samim tim i kripto valute.

Iz svega navedenog se može zaključiti da kripto valute imaju svoju budućnost bez obzira na oprečne stavove različitih činilaca.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA