≫ 

Čemu služe ove naočari i kakve veze imaju sa rendgenom i Pokemonima?

Jedan od uređaja kod kojih je AR tehnologija do sada najčešće primenjivana su pametne naočare, koje se koriste u različitim oblastima u kojima se primenjuju napredna tehnološka rešenja

  • 0
Proširena stvarnost, AR, Naočare Foto: Unsplash

Proširena ili dopunjena stvarnost (engl. Augmented reality - AR) je termin koji se odnosi na korisnikovo viđenje sveta, koje je prošireno kompjuterski generisanim tekstom, slikom i zvukom.

Ovaj tehnološki koncept sličan je konceptu virtuelne stvarnosti, u kojoj se stvaran svet zamenjen virtuelnim. Proširene realnosti, međutim, kombinuje digitalne informacije koje korisnik AR uređaja dobija, sa pojavama i događajima iz stvarnog sveta koje se dešavaju u realnom vremenu. To je princip na kome npr. funkcioniše popularna video igra Pokemon Go.

Jedan od uređaja kod kojih je AR tehnologija do sada najčešće primenjivana su pametne naočare, koje se koriste u različitim oblastima u kojima se primenjuju napredna tehnološka rešenja zasnovana na proširenoj stvarnosti.

One sa najčešće služe 3D mapiranjem objekata i okoline i na taj način korisniku pružaju dodatne vizuelne i tekstualne informacije o onome što radi, olakšavajući mu time posao.

Ovaj video prikazuje dodatnu dimenziju AR-a, dopunjenu "rendgenskim vidom", pa se tako prikaz lica devojke na snimku dopunjen "živim" redngenskim prikatom jendne polovine njenog lica (mišića lica i lobanje) dok govori.

Video: Tajvanski dekica juri Pokemone na biciklu sa 64 telefona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA