≫ 

Da li su kripto valute pretnja moći države?

Šta će se desiti kada kripto valute nadvladaju državne valute?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Moć države se, između ostalog, zasniva na pravu da štampa novac i njime manipuliše u skladu sa svojim interesima. Centralna banka jedne države, iako zvanično nezavisna od države, zapravo je njen integralni deo i ova dva entiteta deluju u punom saglasju. Reč je o dva sistema koji se uzajamno podržavaju i održavaju moć države.

Pojavom kripto valuta imamo novac koji nije pod kontrolom države već se radi o samoregulišućem sistemu. Možemo zaključiti da novac nad kojim država nema kontrolu zapravo predstavlja pretnju državnom novcu, odnosno samoj državi.

Postoje mišljenja da se radi o marginalnim pretnjama fiat valutama i da kripto valute na mogu ugroziti državne valute. Možda to u ovom trenutku i jeste tako međutim treba imati u vidu činjenicu da su se kripto valute pojavile relativno nedavno i da je njihova istorija znatno kraća od istorije državnih valuta. Čak i za relativno kratko vreme, kripto valute su uspele da ostvare značajan uspeh i izbore svoje mesto na finansijskom tržištu.

Nekada je novac vredeo jer smo verovali da će nam za njega neko dati zlato. Nakon što je napušten princip zlatne podloge, ne postoji garancija da će nam neko za novac dati zlato, prosto verujemo da će i neko drugi ceniti vrednost novca i da ćemo za taj novac moći da dobijemo neku robu ili neku uslugu. Kripto valute, poput zlata u post-gold standardnoj eri, nemaju suštinsku vrednost i niko posebno nije obećao da će bilo šta zameniti za njih. Samo postoji pretpostavka da će nam neko dati zauzvrat robu ili uslugu za kripto valute.

Činjenica je da su najpopularnije svetske vrste novca one koje države izričito obećavaju da će ih poštovati i podržavati. Za države su takva obećanja izuzetno važan instrument njihove moći. Na primer, prihvatajući samo dolare kao porez, SAD obavezuju svoje stotine miliona građana da svoje finansijske transakcije vrše u dolarima. Zbog ovoga, svi u svetu znaju da mogu da prodaju svoje dolare nekome, u svakom slučaju građanima SAD.

Štaviše, svi znaju da gomilanjem dolara dobijaju određenu polugu nad Sjedinjenim Državama. Ova situacija omogućava Sjedinjenim Državama da štampaju svoj novac i na taj način projektuju svoju moć širom sveta.

Moć štampanja novca državama takođe daje još jednu vrstu moći: omogućava im da maksimiziraju svoju produktivnost. Povećavajući novčanu masu, oni mogu povući više ljudi koji su na marginama ekonomije u proizvodni proces.

Ali ovo dolazi po cenu oskudice novca jer novo odštampani novac odlazi direktno u džepove manje moćnih, teži smanjenju moći onih koji poseduju mnogo novca. Stoga se veštačka ograničenja novčane mase, poput zlatnog standarda, često povezuju sa izuzetno konzervativnom politikom. Ograničavanje novčane mase šteti produktivnosti, ali zadržava socijalnu hijerarhiju.

Kripto valute prete da u potpunosti naruše sistem državnih valuta. Iako su još uvek u ograničenoj upotrebi, samo je pitanje vremena kada će držane valute ustuknuti pred kripto valutama. Šta će se tada desiti sa moći država, saznaćemo kada se promene dese.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA