Veselin Jevrosimović: Više od kartografije

Godinama unazad, sistemi za navigaciju i interaktivne mape postaju sve savršeniji i pružaju sve više informacija korisnicima...

  • 1
Navigacija, Google Maps Foto: Pixabay

Ponekad se pitam kako smo mogli da živimo bez modernih aplikacija za prikaz mapa i GPS sistema za navigaciju.

Tačno je da u prošlosti nije bilo tako mnogo puteva, da su gradovi bili znatno manji, a da saobraćaj nije donosio toliku glavobolju. Sa druge strane, udobnost koju nudi mogućnost da vas aplikacija u automobilu ili na telefonu navodi čitavom trasom puta, od vrata do vrata, predstavlja pobedu tehnološkog napretka.

Ono o čemu ovde želim da govorim je dalji razvoj u ovoj oblasti. Naime, već godinama unazad sistemi navigacije i interaktivnih mapa pružaju brojne dodatne informacije.

Najpre smo mali podatke o benzinskim stanicama, parkiralištima i drugim važnim objektima koji mogu da zatrebaju putnicima. Potom je broj takozvanih „tačaka interesovanja“ uključio i javni prevoz, ugostiteljske objekte, prodavnice i kulturne ustanove, a na kraju i sve druge organizacije i preduzeća. Neke od mapa nude mogućnost „zavirivanja“ u unutrašnjost zgrada i navigaciju kroz spratove tržnih centara i sličnih objekata.

Sve ovo začinjeno je ocenama i preporukama korisnika, čime su sistemi za navigaciju postali neka vrsta društvene mreže.

Informacije o stanju u saobraćaju, zastojima, gužvama i alternativinim putanjama takođe se sakupljaju kao kombinacija podataka koje dostavljaju sami korisnici, zvanične institucije i infrastruktura koju poseduju proizvođači mapa.

Veselin Jevrosimović,  Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Nije teško zamisliti uštedu u vremenu ako pre nego što negde krenete konsultujete mape i utvrdite da je na auto-putu zastoj koji će vam oduzeti dodatnih dvadeset minuta. Poslednji dodatak na sve pomenute podatke je mogućnost provere gužvi u objektima i čekanja u redovima za ulazak u neki prostor.

U vremenu pandemije korona virusa ovo postaje posebno značajna informacija, jer se time izbegava mogućnost nepotrebnog okupljanja više ljudi nego što je preporučeno i smanjuje opasnost od zaraze. Gugl je nedavno na sve to dodao i podatke o broju zaraženih po državama i pokrajinama.

Očekujem da će u dogledno vreme zaživeti ideja pametnih gradova. To znači da ćemo imati kompletnu infrastrukturu - od saobraćaja, do podrške turizmu - koja će biti povezana na internet i opremljena pametnim računarskim komponentama.

Kada ova ideja zaživi, sistem navigacije i pružanja dodatnih informacija o prostoru i vremenu takođe će doživeti drastičnepromene. O tome ću pisati nekom drugom prilikom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA