≫ 

Da li će kripto valute odrediti pobednika u ekonomskom ratu između SAD i Kine?

Kako Kina koristi kripto valute radi ostvarivanja ekonomske dominacije?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Borba za vodeće mesto u svetskoj ekonomiji između Kine i SAD je eskalirala do nivoa ekonomskog rata.

Trgovinski rat je negativno uticao na ekonomije Sjedinjenih Država i Kine. U Sjedinjenim Državama je doveo do viših cena za potrošače i finansijskih teškoća za poljoprivrednike. U Kini je trgovinski rat doprineo usporavanju stope rasta ekonomske i industrijske proizvodnje, koja je inače bila u padu.

SAD su i dalje ekonomski najmoćnija zemlja čija ekonomska nadmoć vuče korene još iz perioda nakon drugog svetskog rata. Tada je gotovo celokupna svetska privredna infrastruktura bila razorena dok su jedino SAD zadržale proizvodni i ekonomski potencijal. Vremenom države razorene u drugom svetskom ratu su obnovile svoje privrede i ekonomska premoć SAD se vremenom postepeno topila. U velikoj meri neočekivano, silovit ekonomski uspon je postigla Kina.

Ne treba zaboraviti da je nakon Drugog svetskog rata Kina imala problem da prehrani svoje stanovništvo od koji su mnogi doslovce umirali od gladi. Tada bi delovalo neverovatno ukoliko bi neko predvideo da će Kina postati ekonomski takmac ekonomskoj sili kao što je SAD. Ukoliko se uzme u obzir da je Kina država koja svoju ideologiju zasniva na principima komunizma i centralizovanog upravljanja državom takva pretpostavka bi delovala još neverovatnije.

Sa druge strane, SAD funkcionišu na principima liberalnog kapitalizma koji se u većini država nametnuo kao opšteprihvaćen i efikasan ekonomski model. Ne ulazeći u dublju analizu, činjenica je da Kina preti da ugrozi svetsku ekonomsku prevlast SAD. Mnogo toga je nedorečeno i skriveno od očiju javnosti ali je nesporna činjenica da živimo u svetu u kome su promene sve radikalnije i brže.

Ukoliko se ekonomski rat između Kine i SAD posmatra iz ugla kripto valuta nesporan je rastući uticaj Kine u kripto-valutnom univerzumu. Potrebno je imati u vidu činjenicu da se više od polovine svetskih operacija rudarenja kripto valuta odvija u Kini i da bi kineska digitalna valuta podržana od strane Centralne banke otežala konkurenciju kompanijama iz SAD. Pomenutim pitanjem su se pozabavili i visoki zvaničnici ekonomske obaveštajne službe što govori u prilog činjenici da SAD ozbiljno razmatraju zbivanja na ovom polju.

Zvaničnici SAD su izrazili ozbiljnu zabrinutost  za nacionalnu bezbednost zbog kineske kontrole nad digitalnim valutama Bitkon i Ethereum. Izražena je bojazan da će kineska CBDC (CentralBank Digital Currency) uz primenu veštačke inteligencije obezbediti njenu dominaciju u tehnologijama i inovacijama za koje je verovatno da će voditi svet u narednim decenijama. Za razliku od kripto valuta koje se emituju bez podrške centralne banke i privatno se distribuiraju, CBDC je digitalna valuta koja ima istu vrednost kao i fiatvalute izdate od centralne banke neke države. Jedna od vodećih kompanija za kripto valute u SAD, Ripple, objavila je vest da kineska vlada subvencioniše troškove električne energije za kripto rudarenje i da najmanje 65% rudarenja Bitkona i veliki deo rudarstva Ethereum-a kontroliše Kina.

Nesporno je da će se ekonomski rat između Kine i SAD nastaviti. Postavlja se pitanje kakvu ulogu će u tom ratu igrati kripto valute? Kako za sada stvari izgledaju, kripto valute ostvaruju sve veći uticaj i može se očekivati da imaju odlučujuću ulogu u ishodu ovog ekonomskog sukoba.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA