Kako je Bitkoin probio granicu od 34.000 USD?

Šta je izazvalo nagli rast Bitkoina i da li će uslediti i nagli pad?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Svedoci smo vrtoglavog rasta vrednosti Biotkona kao najpoznatije i najviše korišćene kripto valute. U nedelju, 3. januara 2021. godine, cena Bitkoina je prešla granicu od 34.000 USD! Ukoliko se sumiraju rezultati, može se zaključiti da je cena Bitkoina prošle, 2020. godine porasla za preko 300 odsto.

Vladaju podeljena mišljenja o tome da li će se rast nastaviti ili će doći do radikalnog pada koji će uslediti pre ili kasnije. Optimističke prognoze predviđaju da će Bitkoin u 2021. godini povećati  svoju vrednost čak četiri puta.

Postavlja se pitanje šta je uzrok naglom skoku cene Bitkoina? Kako smo pisali u prethodnim nastavcima, mnogi veliki investitori su se odlučili da ulože značajne sume novca u Bitkon.

Dve od njih su Tesla i SpaceX koje u vlasništvu Ilona Maska. Pomenute firme su odlučile da deo svog kapitala konvertuju u Bitkoin i predstave ga svojim bilansima. Pored ove dve kompanije, u Bitkon su značajno investirali Pol Tjudor Džons (američki milijarder) kao i Stenli Drukenmiler (američki investitor).

Pomenimo još dve značajne kompanije koje su deo svojih bilansa iskazale u Bitkoinima, to su Square i Micro Strategy. Možemo zaključiti da se radi o ogromnim količinama novca koje su sigurno poguralevrednost Bitkoina naviše.

Pomenimo da je i PayPal uključio kripto valute u svoje mehanizme plaćanja te su se na taj način stvorili uslovi za rasprostranjenije korišćenje Bitkoina. Osim direktnih investicija kompanija i pojedinaca koje smo pomenuli, došlo je do povećanja poverenja u Bitkoin upravo zbog investicija velikih igrača.

bitkoin Foto: Unsplash

To je uzrokovalo da se i drugi, manje finansijski moćni entiteti, bilo da se radi o kompanijama ili pojedincima, investiraju u Bitkoin, što je dovelo do dodatnog rasta ove najrasprostranjenije kripto valute.

Iako kripto valuta postoji nešto više od decenije, popularnost među glavnim institucionalnim investitorima počela je značajno da raste prošle godine. Jedno od tumačenja zašto je došlo do povećanog interesovanja je da se na kripto valute gleda kao na zaštitu od inflacije, slično kao što postoji odnos prema zlatu.

Potrebno je imati na umu da je regulativa u mnogim zemljama definisala pravila upotrebe kripto valuta što je takođe doprinelo porastu investicija u kripto valute. Bitkoin i druge kripto valute su donedavno smatrane gotovo ilegalnim kao što je vladalo uverenje da se koriste isključivo za trgovinu ilegalnom robom i ilegalnim uslugama.

Bitkoin kriptovaluta novac online Foto: Shutterstock

Tačno je da se kripto valute koriste i na nelegalnom tržištu, ali to svakako nije njihova jedina namena. Uzrok negativno rasprostranjenog stava je anonimnost korisnika kripto valuta u finansijskim transakcijama, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Iako postoje realne osnove koje obećavaju dalji rast Bitkoina, potrebno je biti oprezan. Ne treba zaboraviti nagli rast Bitkoina na skoro 20.000 američkih dolara 2017. godine što je praćeno naglim padom njegove vrednosti 2018. godine pri čemu su izgubljene milijarde dolara sa tržišne kapitalizacije glavnih kripto valuta.

Ohrabruje činjenica je što su sada na sceni drugi igrači  tako da rast Bitkoina pokreće institucionalna kupovina, a ne špekulacije u maloprodaji. Predstojeći meseci će nam svakako doneti zanimljiv razvoj događaja.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA