Kakva je uloga antivirusnog softvera u zaštiti kripto novčanika?

Kako je McAfee optužen za zloupotrebe sa kripto valutama?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Većina korisnika kripto valuta koristi aplikacije koje su projektovane i programirane za mobilne telefone. Generalno se može reći da mobilne aplikacije preuzimaju primat nad svim ostalim aplikacijama koje se koriste na drugim uređajima kao što su tablet i lap top računari, a posebno PC računari.

Zaštita sistema na kojima se koriste aplikacije kao i zaštita samih aplikacija postaje sve kompleksnija kako se vrši migracija na mobilne platforme. Moramo reći da su mobilne platforme daleko ranjivije i osetljivije na hakerske napade nego što su to platforme na računarima.

Kripto novčanici koji se nalaze na mobilnim uređajima su ranjivi, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Posebno su osetljivi mobilni telefoni sa Android operativnim sistemom dok su mobilni uređaji koje pokreće iOS znatno bezbedniji. Ipak, postoje kompanije koje se bave isključivo izradom zaštitnih softvera za različite platforme, koji se često nazivaju antivirusnim softverima.

Pomenuti softveri ne štite samo od virusa već i od mnogih drugih vrsta malicioznih softvera, ali je naziv „antivirusni“ ostao u upotrebi. Potrebno je imati na umu da antivirusni softveri nisu svemogući, odnosno ukoliko korisnik instalira zaštitni softver to ne garantuje bezbednost uređaja.

Dnevno se registruje oko 350.000 novih virusa dok su pretpostavke da se dnevno kreira oko milion novih virusa. Ovaj podatak nam govori da se većina zlonamernih softvera ne registruje od strane kompanija koje se bave zaštitom sistema, a protiv neotkrivenih virusa nema zaštite. Bez obzira na pomenutu činjenicu instaliranje antivirusnog softvera na mobilne uređaje je više nego preporučljivo.

Jedna od najpopularnijih kompanija koja se bavi antivirusnom zaštitom je McAfee sa sedištem u San Hozeu u Kaliforniji. Kompaniju je osnovao Džon McAfee daleke 1987. godine, i do danas se uz više kupovina i prodaja bavi istom delatnošću. Zaštitni softveri ove kompanije su visoko rangirani i pružaju veoma pouzdanu zaštitu.

Ono što je privuklo pažnju kripto zajednice je objavljena optužnica protiv osnivača McAfee kompanije u kojoj se Džon McAfee, sa svojim saradnikom Džimom Votsonom, tereti za prevare, između ostalog, i sa kripto valutama. Prema optužnici, ostvarena je nezakonita dobit u vrednosti od 13 milion američkih dolara. Inicijativu je pokrenula američka poreska administracija IRS (Internal Revenue Service), dok je samu istragu sproveo FBI (Federal Bureau of Investigation).

Kako se navodi u optužnici McAfee i Votson su koristili su društvene mreže za promociju prodaje digitalnih tokena u ime izdavalaca ICO (Initial Coin Offering), a da pri tome investitorima nisu otkrili naknadu koju su dobijali da bi reklamirali ove vrste hartija od vrednosti.

Napomenimo da se u SAD kripto valute smatraju vrstom hartija od vrednosti. Ukoliko ovakve i slične aktivnosti budu kvalifikovane kao investicione prevare i šeme pranja novca za to mogu biti izrečene stroge kazne prema saveznom zakonu SAD.

Radi se o veoma interesantnom slučaju da je osnivač kompanije za zaštitu optužen upravo za kršenje bezbednosnih prvaila. I na kraju se mora napomenuti da navodi sadržani u dokumentima za optužbu u ovom slučaju su samo optužbe, a optuženi se smatraju nevinim ukoliko i dok im se ne dokaže krivica.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA