Šta će doneti odluka kompanije VISA kojom se omogućava plaćanje kripto valutama?

Kakve će posledice imati ova odluka na obične potrošače?

  • 2
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Bitkoin nastavlja sa svojim rastom, uprkos povremenim padovima i oscilacijama. U prethodnim nastavcima smo pominjali da rast Bitkoina, a sa njim i ostalih kripto valuta pokazuje stabilno pozitivan trend, uprkos oscilacijama. Upravo danas je Bitkoin ponovo prešao granicu od 58.000 dolara čime nastavlja svoj uspon. Institucionalni igrači su dali dodatni impuls kripto valutama, koje će po svemu sudeći postati nezaobilazni deo svetskog finansijskog sistema.

Dodatni impuls koji pospešuje prihvatanje kripto valuta je današnje saopštenje kompanije VISA u kome se navodi da će dozvoliti upotrebu kripto valuta za poravnanje  transakcija u svojoj platnoj mreži. To znači da ukoliko kupimo nešto korišćenjem VISA platne kartice, možemo konvertovati svoje kripto valute u američki dolar i na taj način izvršiti plaćanje roba ili usluga.

Mehanizam je potpuno isti kao i prilikom plaćanja sa konvencionalnih bankarskih računa. Jedina je razlika što je pre toga izvršena konverzija iz kripto valute u američki dolar, a zatim je dolarski iznos prenet na raspoloživo stanje VISA kartice. U obzir se uzima trenutna vrednost kursa kripto valute, koja, kao što smo već pomenuli, često varira.

Zanimljivo je da se konverzija najpre vrši u američki dolar, a zatim u valutu u kojoj se vrši plaćanje. Svaka od pomenutih konverzija nosi svoje troškove za kupca, tako da i VISA i odgovarajuće banke na ovaj način ostvaruju dodatni prihod. Ovakav potez VISA će svakako doprineti većem prihvatanju digitalnih valuta na finansijskom tržištu.

Visa je pokrenula pilot program i kripto platformu Cripto.com, pri čemu planira da ponudi opciju većem broju partnera kasnije u toku ove godine. Iako potez kompanije VISA deluje smelo i inovativno, podsetimo se da odluka dolazi u periodu kada su velike finansijske kompanije, uključujući BNY Mellon, Black Rock Inc. i Master card Inc, prihvatile neke digitalne kovanice, što je izazvalo predviđanja da će kripto valute postati redovni deo investicionih portfelja. VISA je uočila sve veću potražnju potrošača širom sveta za mogućnošću pristupa, držanja i upotrebe digitalnih valuta, i rešila je da to iskoristi.

Pored navedenog, najnoviji korak kompanije VISA koji će koristiti Ethereum blokčejn, uklanja potrebu za pretvaranjem digitalnog koina u tradicionalni novac kako bi se transakcija obavila. Na ovaj način se praktično izbegava bilo kakav dodir sa fiat valutama i otvara se uvod u potuno novi svet digitalnih valuta u kome će klasične valute postati nepotrebne.

Vodeći čovek kompanije Tesla Inc, ElonMusk rekao je prošle nedelje da kupci mogu da kupuju njegova električna vozila tako što će plaćanje izvršiti u  Bitkoinima, što je značajan korak napred za upotrebu kripto valute u trgovini. Ukoliko su se kompanije kao što su Tesla ali i SpaceX, odlučile na ovaj korak, potpuno je sigurno da će i mnogi drugi proizvođači poći istim putem u cilju uvećanja svog profita.

Iako rasprave i dalje vode o tome da li se radi o izgradnji novog finansijskog tržišta, jedno je sigurno, a to je da su kripto valute sve više prihvaćene i da doživljavaju svoj uspon. Pri tome se ne misli samo na rast cene kripto valuta već i na obim njihovog korišćenja.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BTC

    31. mart 2021 | 08:07

    Kupujte kripto ! Nije za one skeptične koji su mislili da će poštar zauvek nositi pisma :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA