Koliko je važan izbor kripto novčanika?

Kako izbor kripto novčanika utiče na bezbednost digitalnog novca?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Izbor novčanika u kome ćemo čuvati svoje kripto valute predstavlja veoma bitan korak u odluci da počnemo da koristimo kripto valute. Potpuno je jasno da bi kripto novčanik trebalo da bude što bezbedniji kako ne bismo, usled hakerskog napada, ostali bez svog digitalnog novca. Jednu stvar je bitno da imamo na umu a to je da - apsolutna bezbednost ne postoji!

U svakom rešenju postoje „kanali“ kroz koje se napadač može „provući“ i neovlašćeno preneti novac iz našeg novčanika u svoj novčanik. Kako su vlasnici kripto valuta anonimni, veoma je teško ući u trag kako napadačima, tako i novcu koji je ukraden.

Digitalni novčanici se mogu generalno podeliti u dve grupe i to softverske i hardverske. Softverski kripto novčanici su zapravo mali programi koji se instaliraju na naš telefon i koji komuniciraju sa blokčejnom kripto valute koju koristimo. Naravno, pri tome se koristi zaštićena komunikacija, najčešće SSL (Secure Socket Layer) kako bismo sprečili napadače da presretnu komunikaciju i neovlašćeno prebace novac u svoj novčanik. Hardverski kripto novčanici predstavljaju hardverski uređaj koji se konektuje na telefon i koji obezbeđuje bezbednu komunikaciju sa odgovarajućim blokčejnom.

Suština je da se u digitalnom novčaniku čuvaju kriptografski ključevi koji omogućavaju bezbednu komunikaciju sa kripto univerzumom. Zanimljivo je da se osim u našem digitalnom novčaniku, informacija o tome koliko novca zapravo imamo, čuva i u blokčejnu tako da svako može videti koliko imamo novca na računu, jedini je „mali“ problem što ne zna ko smo.

Prilikom izbora novčanika svakako treba izabrati hardverski novčanik ukoliko je to moguće jer je značajno bezbedniji od softverskog kripto novčanika. Kao što smo pomenuli, softverski kripto novčanik je zapravo program na našem telefonu.

Poznato je da se puna kontrola nad telefonom, može relativno lako preuzeti od strane napadača korišćenjem odgovarajućih hakerskih alata. Pogotovo su ugroženi mobilni telefoni sa Android operativnim sistemom. Android operativni sistem je sistem otvorenog koda zasnovanog na Linuks kernelu, i već postoje poznate bezbednosne slabosti kao i alati za njihovu eksploataciju. Znatno bezbedniji je iOS operativni sistem koji pokreće iPhone mobilne telefone proizvođača Apple. Iako bezbedniji, ni iOS nije bez bezbednosnih propusta koji se mogu zloupotrebiti. Ipak, u odnosnu na Android, iOS ima znatnu bezbednosnu prednost.

Hardverski novčanici su specijalno projektovani uređaji koje je gotovo nemoguće hakovati. Napominjemo „gotovo nemoguće“ ali ne i nemoguće. Istini za volju, potrebno je uložiti mnogo više znanja i truda za hakovanje hardverskog novčanika  sa neizvesnim rezultatom za napadača. Napadač može da prodre u operativni sistem telefona, ali u hardverski uređaj, veoma teško. Na taj način se naš novac bezbedno čuva.

Tržište kripto novčanika je veoma dinamično i postoji mnogo kompanija koje nude svoje novčanike za digitalne valute. Zanimljivo je pomenuti rešenje imToken, malu startup kompaniju koja beleži nagli uspon na tržištu. Osnovana 2016. godine, došla je do pozicije da njeno rešenje koristi 12 miliona korisnika koji raspolažu digitalnom imovinom od 50 milijardi američkih dolara, dok ukupna vrednost transakcija prelazi čak 500 milijardi američkih dolara! Firma trenutno ima zaposlen tim od svega 78 ljudi, i to uglavnom u Kini.

Savet je da se pre upuštanja u trgovanje izabere najbolje moguće rešenje za kripto novčanik jer će od kvaliteta izabranog rešenja zavisti bezbednost našeg digitalnog novca.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA