Veselin Jevrosimović: Trgovina uživo

Popularne „influenseri“ neretko imaju veću gledanost od emisija velikih TV kuća, onlajn prodavnice su iskoristile taj fenomen i angažovale ih da uživo promovišu proizvode i nude ih publici...

  • 0
Onlajn kupovina je doživela bum ove godine

Foto: Shutterstock

Televizijski kanali čiji se kompletan program sastoji od promocije i prodaje najrazličitijih proizvoda postoje decenijama unazad. Uvežbani voditelji opisuju proizvode i izvode praktičnu demonstraciju njihovih prednosti, uz obaveznu rečenicu „ako naručite u narednih pola sata, na poklon dobijate i…“. Verna publika, a mnogo je onih koji prate ovakve programe, telefonom naručuje robu za koju je zainteresovana.

U vremenu interneta, mobilnih aplikacija, društvenih mreža i onlajn naručivanja, sličan koncept seli se sa elektronskih na digitalne medije. Naime, u svetu je sve popularnija internet trgovina uživo (eng. „livestreaming e-commerce“).

Usled nedostatka adekvatnog prevoda, moraću da pojasnim čitav proces. Najpopularnije društvene mreže već neko vreme nude opciju emitovanja video sadržaja uživo. Svako ko poseduje pametni telefon može sa pratiocima i prijateljima da podeli sliku sa svoje kamere. Bilo da se radi o spontanom prenosu nečega što je u tom momentu zanimljivo ili pažljivo osmišljenoj i režiranoj emisiji, praktično imamo internet televiziju uživo.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Popularne ličnosti u internet prostoru, takozvani „influenseri“, neretko imaju veću gledanost od emisija velikih TV kuća. Onlajn prodavnice su iskoristile taj fenomen i angažovale ih da uživo promovišu proizvode i nude ih publici. Pri tome su, za razliku od televizijskih programa koje sam pomenuo u uvodu, obezbeđena daleko veća interaktivnost, direktna komunikacija sa promoterom i naručivanje bez potrebe za napuštanjem omiljene aplikacije.

U Kini je lajv striming trgovina najduže prisutna, a za ovu godinu je predviđen značajan rast u odnosu na 2020. Pomama se polako preliva i na ostatak sveta. Društvene mreže se sve češće udružuju sa prodajnim lancima i popularnim ličnostima, a kupci za sada pozitivno reaguju na ovakav sistem kupovine.

U vremenu pandemije ljudi se trude da sačuvaju sebe i druge tako što će ostati kod kuće kada god je to moguće. Već sam pisao da mogućnost onlajn naručivanja u tome značajno pomaže i da je u prethodnih godinu dana u svetu i kod nas ova vrsta trgovine doživela značajan rast.

Korišćenje društvenih mreža i aplikacija dodatno pojednostavljuje proces, a posebno je zanimljiv mlađoj publici naviknutoj da značajan deo slobodnog vremena provodi u sajber prostoru. Da li ovaj oblik kupovine može u potpunosti da zameni klasičan „šoping“, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA