Da li nagli rast Ethereuma najavljuje njegovu sjajnu budućnost?

Kako se uloženi napori na osnaživanju Etehreuma odražavaju na njegovu cenu?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

U senci Bitkoina, kao najrasprostranjenije i najpopularnije kripto valute, postoji još čitav niz drugih kripto valuta koje traže svoje mesto pod suncem. Kripto valute se mogu rangirati po različitim kriterijumima ali se nameće zaključak da je Ethereum kripto valuta koja u stopu prati trendove Bitkoina i nije nemoguće da ga u doglednoj budućnosti sustigne ili čak i premaši njegovu popularnost i rasprostranjenost.

Trenutno je kapitalizacija Ethereum-a oko 410 milijardi dolara.  Cena Ethereum-a rapidno raste i u samo toku protekle nedelje porasla je od vrednosti 3.200 USD na preko 4.000 USD, odnosno zabeležio je skok od 350% ove godine! Poređenja radi, Bitkon je ove godine povećao svoju vrednost za 97%.

Ipak da malo pojasnimo, Ethereum je decentralizovani blokčejn otvorenog koda, dok je Ether (ETH) izvorna kripto valuta platforme. Za da je Ethereum druga najveća kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji, posle Bitkoina. Potrebno je naglasiti de je Ethereum najaktivnije korišćeni blokčejn.

Bitcoin, Kriptovaluta, Ethereum, Tehnologija Foto: Pixabay.com

Ethereum se pojavio 2013. godine dok je mreža postala operativna dve godine kasnije. Godinu dana nakon puštanja u rad, odnosno 2016. godine hakeri su iskoristili bezbednosne slabosti mreže i ukrali tokene Ether-a u vrednosti od oko 50 miliona dolara. Pomenuti događaj je doveo do gubitka poverenja u Ethereum kao i do pada njegove vrednosti.

Dugo vremena je ova kripto valuta bila na ivici egzistencije. Urađene su mnogobrojne bezbednosne analize i uvedeni su novi bezbednosni mehanizmi koji su znatno podigli nivo pouzdanosti kripto valute. Nakon toga se Ethereum zajednica opredelila za hard fork blokčejna i tako je kreiran Ethereum Classic (ETC) koji je nastavio je kao originalni lanac.

Jedan od problema koje je Ethereum imao su ograničene mogućnosti mreže, tako da nije bilo moguće zadovoljiti potražnju bez visokih naknada za transakcije pri čemu je izvršavanje transakcija bilo sporo, što svakako nije doprinosilo rastu ove kripto valute. Prva faza nadogradnje pod nazivom Ethereum 2.0 pokrenuta prošle godine ima za cilj rešavanje tehnoloških problema mreže u pogledu brzine, efikasnosti i skalabilnosti. Ethereum 2.0 koja, između ostalog,  uključuje prelazak na verifikaciju ulaganja a koja ima za cilj povećanje protoka transakcija.

Ethereum Kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Na žalost, ceo projekat kasni zbog povećanja kompleksnosti sistema i potrebe međusobnog uklapanja novih i izmenjenih modula. Ethereum se istovremeno suočava sa jakom konkurencijom mreža kao što su AVA Labs Avalanche and Binance Smart Chain, koje su takođe kompatibilne sa imovinom i aplikacijama Ethereum-a. Pokrenut je i projekat EIP 1559 (Ethereum Improvement Proposal) za koji se očekuje da će započeti sa radom u julu ove godine, koji ima za cilj smanjenje raspona i brzine kretanja cena Ethereum naknada uvođenjem mehanizma za smanjenje nekih od transakcionih troškova.

Možemo konstatovati da se ulažu ogromni napori i sredstva kako bi se Ethereum sistem ojačao i učinio pouzdanijim. Iako projekti kasne već se vide rezultati uloženog truda u vidu poraste cene ove kripto valute. Da li će Ethereum uspeti da dosegne Bitkon pokazaće vreme koje dolazi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA