Ana Mandić brani doktorski umetnički projekat u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti

Fakultet savremenih umetnosti biće bogatiji za još jednog doktora umetnosti. Ana Mandić braniće svoj doktorski umetnički projekat u utorak, 18. maja, u 11 časova u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti

  • 0
FSU Foto: FSU

Umetnički projekat nosi naziv "Klupko niti kao personifikacija sudbine: materijalizacija forme kroz vizuelnu artikulaciju ideje u trećoj dimenziji", a mentor na radu je profesor Zoran Todović.

Doktorski umetnički projekat kandidatkinje Ane M. Mandić realizovan je u različitim likovnim medijima u kojima varira intenzitet izraza, ali ne i likovna struktura, i predstavlja višemedijski rad koji sadrži tradicionalan crtež i sliku, digitalni crteže i grafiku, instalaciju objekata i video-rad, čineći prostornom postavkom jedinstvenu ambijentalnu celinu.

Postavka izloženih radova na 16 fotografija

U Galeriji FSU izložena je postavka radova iz ovog umetničkog projekta na ukupno 16 fotografija.

Ana Mandić je u svom praktičnom radu, polazeći od motiva klupka, kojim referiše na predanje o mojrama, trima sestrama, suđajama, koje predu životnu nit, sudbinu i smrt, realizovala crteže, grafike, instalacije i video-radove, kojima je uspela da vizuelno artikuliše ideju i promišljanje da umetnost nije ukras dokolice, već teško osvajanje i odlučujuća odbrana čoveka od sudbine.

- Da je umetnost zapravo antisudbina, kako kaže Anre Marlo.

- U istrajnoj i raznovrsnoj crtačko-instalacijskoj delatnosti, u periodu od oko šest godina, uz stalno negovanje i usavršavanje izražajnih mogućnosti, realizovani su radovi autentičnog sadržaja i značenja. U umetničkoj strategiji koja se sprovodi dominantna je uloga crteža u različitim medijima, u akriliku, olovci, digatalnim medijima i instalaciji. Motiv klupka prožima sve radove i kao takav je paradigma u promišljanju pojma sudbine. Instalacije u prostoru čine klupka od vunenog konca različitih dimenzija, postavljena u različitim prostornim međuodnosima. Instalacije pored autohtonog značenja učestvuju u artikulaciji celine ambijentalnog prostora, stvarajući tako izvesno scenografiju. Instalacija u prostoru galerije postaje scena na kojoj se odvija perceptivni performans - Prof. Zoran Todović.

Ana Mandić autorka 4 samostalne izložbe

Ana Mandić rođena je u Beogradu 1980. godine. Diplomirala je slikarstvo 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića. Magistrirala je 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na odseku za digitalnu umetnost, u klasi profesora Rastka Ćirića. Doktorske umetničke studije iz oblasti slikarstva upisala je 2013. godine, pod mentorstvom profesora Zorana Todovića. Član je ULUS-a od 2006. godine. Od 2010. godine radi kao predavač predmeta Umetničke veštine i Estetika na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Do sada je realizovala četiri samostalne izložbe i 15 grupnih. Dobitnik je nagrade za najbolji konceptualni rad na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2014. godine.

Fakultet savremenih umetnosti – obrazovanje za umetnike budućnosti

Pored doktorskih studija vizuelnih umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje doktorske studije dramskih umetnosti i dizajna, ali i akreditovane master i, naravno, osnovne studije.

FSU Foto: FSU

Studenti mogu da se opredele za neki od 12 različitih programa na osnovnim studijama: slikarstvo, vajarstvo, grafiku, multimediju, glumu, grafički dizajn, dizajn enterijera, game art, modni dizajn, multimedijalnu produkciju, muzičke komunikacije ili savremeno novinarstvo i kreiranje sadržaja.

Fakultet savremenih umetnosti ima tradiciju dugu 20 godina. Do danas je formirao veliki broj uspešnih i priznatih umetnika, koji su poznati ne samo na ovim prostorima već i u najznačajnijim svetskim umetničkim centrima.

To je koncept umetničkog obrazovanja, jedinstven na ovim prostorima, koji stvara umetnike koji su spremni da odgovore na sve izazove modernog doba.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA