Veselin Jevrosimović: Bez dodira

Korišćenje elektronske opreme bez potrebe za dodirom i pomoćnim ulaznim uređajima za upravljanje korisničkim okruženjima svakako je budućnost informacionih tehnologija...

  • 0
bezkontaktno plaćanje Foto: Unsplash

Zbog svega što nam se dešava u prethodnih godinu dana, jasno je da ljudski rod, i pored ogromnog napretka nauke i medicine u prošlom i ovom veku, još uvek nije uspeo da spreči pojavu epidemija. Naprotiv, brzina i intenzitet kojim se danas svetom kreću ljudi i roba samo pomaže širenju virusa.

Međutim, za razliku od nekih prošlih vremena kada su posledice zaraza bile neuporedivo teže, danas znamo njihove uzročnike, načine prenošenja i metode zaštite. Sposobni smo da relativno brzo proizvedemo vakcine i lekove, ali i da pronađemo načine za funkcionisanje u promenjenim okolnostima.

Pandemija korona virusa pokazuje u kojoj meri je neophodno održavanje higijene - kako lične, tako i predmeta koje koristimo i sa kojima dolazimo u dodir. Računari, pametni telefoni  i drugi elektronski uređaji postali su nezamenjivi deo naših života i uz njih, na ovaj ili onaj način, provodimo veći deo dana. Proizvođači se trude da neke od uređaja zaštite antibakterijskim premazima, a sve je više i namenskih jednostavnih sterilizatora za opremu.

Veselin Foto: Marko Todorović

Ipak, to nije dovoljno. Uostalom, eksperimentalno je dokazano da su tastature jedna od najmanje čistih predmeta u kući, kao i da se na njima zadržava ogromna količina bakterija i virusa. Zbog toga inovatori rade na osmišljavanju načina za upravljanje i korišćenje uređaja bez dodira. Čitav set rešenja može se svrstati u kategoriju „tehnologije bez dodira“ (eng. touchless technology).

Grubo rečeno, radi se o svim uređajima koji mogu da se koriste bez direktne interakcije dodirom. To uključuje upravljanje glasom, pogledom, mimikom lica i gestikulacijom rukama, a u budućnosti i snagom misli, na čemu se već uveliko radi. Dalje, tu su i sve vrste senzora i automata koji reaguju bez kontakta.

Beskontaktno plaćanje karticama i mobilnim telefonima samo je jedan primer sa kojim se svakodnevno susrećemo. U kombinaciji sa veštačkom inteligencijom, robotima, virtuelnom realnošću i sistemima u klaudu, naziru se obrisi novih generacija aparata koje ćemo uskoro koristiti.

Na opisanim rešenjima radi se već godinama unazad. Pandemija kojoj smo izloženi samo je ubrzala postojeće trendove. Korišćenje elektronske opreme bez potrebe za dodirom i pomoćnim ulaznim uređajima za upravljanje korisničkim okruženjima svakako je budućnost informacionih tehnologija, ali i mnogih drugih oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA