≫ 

Da li je na pomolu krah kripto valuta?

Kako će najnovije mere Kineske vlade uticati na kripto valute?

  • 7

Rudarenje kripto valuta, naročito Bitkoina u Kini je uzelo velike razmere, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Međutim, rad kripto rudara u ovoj zemlji je doveden u pitanje nakon što je Peking pojačao suzbijanje rudarstva i trgovine Bitkoinom podvrgavajući digitalne valute pojačanoj regulatornoj kontroli.

Pomenimo da je proces regulatorne kontrole kripto valuta deo globalnog procesa, te s tim u vezi Peking ne predstavlja nikakav izuzetak. Ono što je karakteristično za Kinu je značajan broj plantaža servera u Kini koji se bave rudarenjem kripto valuta tako da su efekti odluke centralnih vlasti značajni i posledice se osećaju na globalnom tržištu.

Odbor Državnog veća je najavio ograničenja na rudarenje i trgovinu kripto valutama u petak 21.05.2021. godine u cilju podrške naporima da se odbrane finansijski rizici. Ovo je prvi put da je kinesko rukovodstvo donelo mere koje se odnose na rudarenje virtuelnih valuta. Napomenimo da je reč o značajnom poslu u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji za koji neke procene kažu da čini čak 70 odsto globalne kripto ponude. Poremećaji su izazvani i na tržištu specijalizovane opreme za rudarenje kripto valuta, što dalje dovodi do uticaja na kompanije koje proizvode ovu opremu.

Pored toga, rudarenje kripto valuta troši mnogo energije što je u suprotnosti sa ciljevima koje je kineska vlada postavila, a to je smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekte staklene bašte. I kao dodatni motiv, Kina želi da suzbije kripto trgovanje koje za cilj ima veštačko podizanje ili snižavanje cena kripto valute u cilju vršenja spekulativnih radnji. Osnovne namere regulatora su da zaštite investitore i da spreče pranje novca i finansiranje terorizma, za koje svrhe se kripto valute, na žalost, obilato koriste.

Podsetimo se da se kripto valute koriste i na crnom tržištu za trgovanje nezakonitim robama i uslugama a posebno na Dark web-u. Stroži nadzor nad kripto valutama je uveden i u Sjedinjenim Državama čiji su predstavnici ocenili da kripto valute predstavljaju rizike za finansijsku stabilnost američke ekonomije.

Nakon najnovijeg poteza kineskih vlasti Bitkoin je u padu od skoro 50 odsto od svoje najveće vrednosti, dok pad vrednosti samo u toku vikenda iznosi 17 odsto. Slične tendencije pokazuje i Ethereum koji je pao na najniži nivo u poslednja dva meseca odnosno na 60 odsto od svoje rekordne vrednosti koju je postigao pre samo 12 dana.

Što se tiče potrošnje energije, o čemu smo detaljnije pisali u prošlom nastavku, očekuje se da će godišnja potrošnja energije kineskih rudara kripto valuta dostići vrhunac 2024. godine na oko 297 TWh, što je veće od potrošnje energije koju ostvaruju neke od ekonomski najrazvijenih zemalja. Kina je zacrtala cilj da će do 2060. godine postići neto nultu emisiju ugljendioksida, tako da su navedene mere namenjene i postizanju tog cilja.

Ukoliko uzmemo u obzir da su dve vodeće svetske ekonomske sile SAD i Kina, uvele strože kontrolne mehanizme za kripto valute, možemo zaključiti da to nikako nije dobar znak za dalji razvoj kripto valuta. Kako će se te mere primenjivati i kakve će efekte imati na tržište kripto valuta saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    24. maj 2021 | 16:38

    Ova fora sa napumpavanjem poznata je od davnina,samo manje vise pod drugim imenima,Prinzip je isti samo razlicite nijanse.Ilon Mask je tu glavni igrac,napravio trik o snazi Kripta a ovce poludile i ulozile sicu,sad se spasavaj ko moze.Mask je svoje povukao i visestruko umnozio,buranija sad neka racuna gdje je greska.

  • Hmm....

    24. maj 2021 | 15:59

    Jel neko stvarno misli da će Ion Masku da propadne milijarda ipo u bitkoinima a gde su ostali multimilioneri....neide to tako brzo

  • Vuk

    24. maj 2021 | 16:53

    Naravno, ne znam samo koji ludak je to izmislio?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA