Kako je DubaiCoin zabeležio rast od preko 100 odsto?

Da li je na pomolu kripto valuta koja će preuzeti primat?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Bitkoin, kao najrasprostranjenije kripto valuta, doživeo je značajan pad svoje vrednosti u toku prethodnih mesec dana. Kao moguće uzroke pada vrednosti Bitkoina, o čemu smo pisali u prošlom nastavku, naveli smo odluke kineskih vlasti da ograniče rudarenje kripto valuta.

Pored toga, Kina je uvela i regulativu koja sprečava špekulativne radnje sa kripto valutama. Na taj način je Kina preduzela korake koje su SAD prethodno već implemnetirale i na taj način su dve vodeće ekonomske sile pokazala jasan stav prema funkcionisanju kripto valuta.

Ipak, podsetimo se da postoje i brojne kripto valute, osim Bitkoina koje ne dele ovakvu sudbinu. Jedna od kripto valuta koja beleži vrtoglavi rast je DubaiCoin (DBIX). DubaiCoin su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) a koja se zasniva na tehnologiji koju je razvila kompanija Arabianchain Technology. Kao i većina drugi, ova kripto valuta se zasniva na blokčejn tehnologiji i rasprostranjena je u arapskom svetu.

Potrebno je imati na umu da da arapski svet svoje bogatstvo zasniva na naftnim izvorima koji donose obilate prihode zemljama regiona. Uprkos naporima koje svetska zajednica ulaže u cilju zamene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, fosilna goriva i dalje predstavljaju ključni pokretač svetske privrede. Na žalost, klimatske promene su izazivane masovnim korišćenjem fosilnih goriva što dovodi do efekta staklene bašte a posledično do globalnog zagrevanja planete. Iz pomenutih razloga, postoji opasnost po opstanak čovečanstva odnosno organizovanog života ljudskog društva u obliku kakvog ga poznajemo danas.

Činjenica je da region bliskog istoka, bogat naftom, predstavlja značajnu ekonomsku snagu u današnjem svetu. Emitovanje kripto valute DubaiCoin svakako nije za zanemarivanje jer se redi o značajnom ekonomskom potencijali zemalja koje ovu valutu podržavaju. Ono što je karakteristično je da je DubaiCoin zabeležio vrtoglavi rast u isto vreme kada Botkoin beleži značajna pad vrednosti.

U poslednjih nekoliko dana DBIX je povećao svoju vrednost sa 0,09 USD na 1,13 USD za jedan koin, što predstavlja povećanje od preko 1.000 odsto! Iako je rast pomenute kripto valute gotovo neverovatna potrebno je pomenuti saopštenje vlade Dubaija u kome je pojasnila da digitalni koin nije odobrio nijedan zvanični organ.

Uprkos glasinama da je DubaiCoin phishing kampanja osmišljena radi krađe ličnih podataka, kompanija Arabianchain Technology tvrdi da se radi o dezinformacijama i da će DBIX uskoro moći da se koristi za plaćanje čitavog niza proizvoda u arapskom svetu. Pored toga, na osnovu dostupnih informacija, nije isključeno da će DubaiCoin biti promovisan kao zvanična valuta centralne banke.

Primetimo da jedan broj zemalja razmatra emitovanje svojih digitalnih valuta, tako je da možda DubaiCoin uvod u emitovanje zvanične kripto valute Ujedinjenih Arapskih Emirata. U svakom slučaju, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA