Zašto El Salvador uvodi Bitkoin kao drugu zvaničnu valutu?

Kako će Bitkoin omogućiti pristup finansijskom tržištu većini stanovnika El Salvadora?

  • 2
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Aktivnosti koje sprovodi kineska administracija, o čemu smo pisali u prošlim nastavcima, u značajnoj meri su izazvali kolebanja na tržištu kripto valuta. Čak su se pojavila pitanja da li je opstanak kripto valuta doveden u pitanje ili se radi o početku kraja digitalnih valuta?

Dalji razvoj događaja pokazuje da je sistem daleko otporniji na poremećaje nego što se to moglo očekivati. Ne samo da je nije došlo do reteriranja tržišta već su u nekim državama učinjeni značajni koraci u uvođenju kripto valuta kao potpuno ravnopravnog modela plaćanja roba i usluga.

Jedan od takvih primera je država El Salvador koja je promovisala Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Napomenimo da je u El Salvadoru zakonsko sredstvo plaćanja američki dolar i to iz razloga što gotovo četvrtina stanovnika El Salvadora živi i radi u SAD, pri čemu u matičnu državu šalje gotovo 5 milijardi USD godišnje što je oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Potrebno je primetiti da se radi o odluci predsednika koju je potrebno da potvrdi kongres, kako bi digitalna valuta bila i formalno usvojena. Osnovni razlog donošenja pomenute odluke je olakšavanje transfera novca iz SAD u El Salvador od strane građana El Salvadora koji žive i rade u SAD. Na taj način će El Salvador postati prva država Centralne Amerike koja je formalno usvojila kripto valutu.

El Salvador je u mnogome zemlja koja reprezentuje karakteristike i drugih zemalja u regionu, a jedna od tih karakteristika je da gotovo 70 odsto stanovnika El Salvadora nema bankovne račune, tako da ne može participirati u finansijskom tržištu. Uvođenje kripto valuta u oficijelnu upotrebu podrazumeva i donošenje odgovarajuće zakonske regulative.

Kako smo ranije razmatrali, zakonske odredbe kojima se reguliše rad kripto valuta je u suprotnosti sa osnovnom idejom kripto valuta i svaka država rešava ovaj problem na svoj način. Opšteg rešenja nema, tako da nije moguće ugledati se na pozitivan primer. Kako će zakonodavci El Salvadora rešiti funkcionisanje kripto valuta, ostaje da se vidi. Ako se uzme u obzir činjenica da je USD zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru, može se očekivati da zakonodavci pristupe regulaciji kripto valuta na sličan način kako je to urađeno u SAD.

Očigledno je da se radi o veoma smeloj odluci mladog predsednika El Salvadora Naiba Bukelea. Ako se ima u vidu činjenica da Naib Bukele ima svega 39 godina, postaje jasan njegov entuzijazam i otvorenost ka novim tehnologijama. Sa druge strane SAD procenjuju da predsednik El Salvadora pokazuje znake autoritarne vladavine i s tim u vezi izražavaju svoju zabrinutost.

Bez obzira na različite stavove i pristupu ideju kripto valuta, činjenica je da će uvođenje Bitkoina kao druge zvanične valute, omogućiti da većina stanovnika El Salvadora ima pristup finansijskom tržištu, što do sada bije bio slučaj. Na ovaj način kripto valute doživljavaju svoju dalju afirmaciju.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • x

    7. jun 2021 | 14:52

    u zemlju haosa posaljes jos haosa :) nisu svesni svog postojanja i oni ce sad da se razumeju u kriptovalute....peru pare preko sirotinje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA