Zašto sajber kriminalci radije koriste Monero umesto Bitkoin-a?

Kako Monero obezbeđuje dodatnu anonimnost svojim korisnicima?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Jedna od osnovnih karakteristika kripto valuta je anonimnost njihovih korisnika. Pomenuta karakteristika je za posledicu imala plaćanje nelegalnih roba i usluga kripto valutama kako bi se sakrio identitet učesnika u nelegalnoj transakciji. Sasvim je uobičajeno da se na Dark Web-u mogu kupiti različita nelegalna roba i usluge upravo tako što se plaćaju kripto valutama. Pri tome je gotovo nemoguće ući u trag tokovima novca što predstavlja idealnu osnovu za pranje novca i finansiranje terorizma, o čemu smo pisali u prošlim nastavcima.

Jedan od karakterističnih primera je sajt „Silk Road“ (Put svile) koji je egzistirao na Dark Web-u i putem kog se trgovalo narkoticima. Organizovan je kao bilo koja druga legalna web prodavnica tako da se proizvodi mogu poručivati i plaćati online. Plaćanje se vrši u Bitkoin-ima dok se fizička isporuka vrši na definisanu adresu. Čak je postavljen modul za ocenu ponuđača ili same robe u vidu zvezdica tako da se mogu dodeliti ocene od jedan do pet.

Pored toga, kripto valute se koriste i za plaćanje ucena prilikom napada Ransomware virusima. Kripto virusi napadaju sistem tako što šifruju sve korisničke fajlove i učine ih nedostupnim korisniku. Ukoliko korisnik pokuša sam da dešifruje fajlove, dolazi do njihovog trajnog uništenja. Hakeri traže novac kako bi zauzvrat dešifrovali fajlove i otkup se plaća u kripto valuti. Na taj način napadači dodatno štite svoju anonimnost.

Kao kripto valuta koja se najčešće koristi za opisane svrhe je Bitkoin, koji je ujedno i najrasprostranjenija kripto valuta. Prema nekim analizama, hakeri su počeli sve više da traže otkup u kripto valuti Monero umesto u Bitkoin-ima. Postavilo se pitanje zbog čega se to dešava i odgovor je pronađen u boljoj zaštiti anonimnosti korisnika kod Monera u odnosu na Bitkoin.

Kako je uočeno da se Bitkoin koristi i u nelegalne svrhe, razvijeni su određeni mehanizmi za praćenje od strane istražnih organa, tako je Bitkoin postao manje bezbedan u smislu otkrivanja identiteta učesnika u transakcijama. Korišćenje Monera umesto Bitkoina podstaknuto je događajem kada je FBI provalio u kripto novčanik hakerske grupe Colonial Pipeline upravo prateći transakcije na Bitkoin blokčejnu. Sajber kriminalcima je tada poslat jasan znak da nisu anonimni i da im se može ući u trag.

Jedan od osnovnih postulata Bitkoina je njegova javna knjiga (distributed ledger) u kojoj se čuvaju sve transakcije a koja je dostupna svim učesnicima a to podrazumeva i mogućnost praćenja transakcija. Pošto su za Bitkoin razvijeni mehanizmi nadzora sve više hakera se okreće kripto valutama kao što su: Monero, Dash i Zcash a koje imaju ugrađene mehanizme dodatne zaštite anonimnosti.

Samu kripto valutu Monero je napravila grupa programera koja je i sam ostala anonimna i na taj način promovisala anonimnost kao najvažniju karakteristiku ove kripto valute. Monero funkcioniše na svojoj blokčejn platformi na kome detalji o transakcijama nisu javno vidljivi već ostaju skriveni. Dodatni mehanizmi povećanja stepena anonimnosti su korišćenje miksališta u kombinaciji sa konvertovanjem jedne kripto valute u drugu. O načinima funkcionisanja miksališta smo pisali u prethodnim nastavcima.

Možemo zaključiti da sajber kriminalci kreiraju nove mehanizme za zaštitu svog identiteta dok istražni organi istovremeno formiraju sofisticirane mehanizme za praćenje transakcija. Poučeni istorijom ove problematike, trka se nastavlja i ne nazire joj se kraj.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA