Da li će Amazon ući na tržište kripto valuta?

Kako će finansijski gigant uticati na dalje širenje digitalnih valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Nezadrživi rast kripto valuta se nastavlja uprkos različitim predviđanjima o budućnosti digitalnih valuta kao i uprkos otporima postojećih mehanizama finansijskih institucija.

Činjenica je da sve više učesnika na svetskom finansijskom tržištu prihvata kripto valute kao sredstvo plaćanja. Kako smo pominjali u prethodnim nastavcima kompanija Tesla koja je lider u proizvodnji električnih automobila, pretvorila je znatan deo svog kapitala u najpopularniju kripto valutu - Bitkoin.

Sama ta činjenica govori da su u svet kripto valuta počele da se uključuju i svetske kompanije koje raspolažu ogromnim kapitalom. Nova ulaganja u kripto valute doprinose njihovoj vrednosti ali pre svega njihovoj stabilnosti koja se često nalazi na meti kritičara kripto valuta.

Ako se uzme u obzir i činjenica da su Visa i Mastercard, kao dva dominantna vendora na polju platnih kartica, podržala kartice koje koriste kripto valute, postaje jasno da digitalne valute dobijaju sve veću podršku i sve veći zamah. Pomenutoj akciji se pridružio i PayPal koji je takođe počeo sa prihvatanjem kripto valuta kao legitimnog sredstva plaćanja.

Do sada se po ovom pitanju nije oglašavao Amazon, kao jedna od vodećih svetskih IT kompanija a koja se u velikoj meri bavi rešenjima elektronske trgovine. Ipak, nedavno je Amazon objavio oglas da zapošljava stručnjake koji se bave kripto valutama kao i blokčejn tehnologijom. Ova vest nagoveštava da Amazon ozbiljnije razmatra korišćenje kripto valuta a pre svega Bitkoina.

Potrebno je imati na umu da Amazon, za sada, ne prihvata nijednu kripto valutu kao sredstvo plaćanja za svoje proizvode. Proširivanje Amazonovog tima stručnjacima za digitalne valute jasno stavlja do znanja da će se kompanija ozbiljno posvetiti upotrebi kripto valuta u sistemima elektronske trgovine. Okosnicu tima bi trebalo da čini vođa projekta koji će osmisliti strategiju upotrebe digitalnih valuta u sistemima online plaćanja.

Ako se osvrnemo na činjenicu da Amazon širom sveta zapošljava preko 600 hiljada zaposlenih i da je godišnji prihod kompanije preko 230 hiljada milijardi dolara, jasno je o kakvom finansijskom gigantu se radi. Projekat nosi mnoge izazove od kojih je možda i najveći odnos državnih administracija prema načinu korišćenja kripto valuta. Iz navedenih iznosa može se zaključiti da je kompanija Amazon ekonomski znatno snažnija od većine država i zato nije isključena mogućnost da se državne administracije povinuju pravilima ekonomski moćnijeg suparnika.

Motiv Amazona je profit, i menadžment kompanije očekuje da će uvođenje kripto valuta u opticaj povećati profit i dalje osnažiti kompaniju. Cilj kompanije je da obezbedi moderna, brza i jeftina plaćanja koja će biti ponuđena kupcima Amazona. Odeljenje Amazona za cloud computing nudi uslugu blokčejn tehnologije koja se nalazi u Amazonovom cloud sistemu, tako da već postoji tehnološka osnova za prihvatanje kripto valuta.

To znači da iako Amazon nije bio fokusiran na blokčejn tehnologiju, vršio je analize i testirao tehnologiju u svom cloud sistemu. Dodatni motiv za Amazon je širenje postojećih digitalnih valuta, ali i najava emitovanja kripto valuta od strane kompanija kao što su Facebook i Apple.

Ulazak kompanije Amazon na tržište kripto valuta dodalo bi, možda i presudni, impuls daljem razvoju digitalnih valuta. U narednim mesecima ćemo verovatno već videti prve rezultate.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA