≫ 

Da li je moguće ukinuti kripto valute?

Kako će najnovije mere kineskih vlasti uticati na kripto tržište?

  • 5
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kineska privreda nastavlja svoj stabilni rast uprkos panademiji, ali i uprkos ekonomskim merama koje su SAD uvele protiv Kine. Sa stanovišta kripto valuta Kina je do nedavno važila za mesto na kome su kripto valute doživljavale svoj procvat, naročito u pogledu rudarenja. Centralne vlasti Kine su u neku ruku podsticale razvoj kripto valuta, a sve u cilju održavanja sopstvenog privrednog rasta.

Ipak, u jednom trenutku, entralne vlasti su odlučile da uvedu ograničenja na rudarenje i korišćenje kripto valuta, jer su procenile da kripto valute ne pružaju podršku ekonomskom razvoju Kine. S tim u vezi, uvedene su mere restrikcije koje ograničavaju dalji razvoj kripto valuta. U prilog tome koliko su mere restriktivne, govori činjenica da su kripto valute u Kini nezakonite, sa svim posledicama koje takva odluka nosi.

bitkoin Foto: Pixabay

Najnovijoj odluci je prethodila odluka Centralne banke Kine iz maja ove godine kojom je zabranjeno domaćim finansijskim institucijama da podržavaju kripto transakcije. Imajući u vidu ekonomsku moć Kine, jasno je da će donete mere imati posledice ne samo u Kini, već i na svetsko tržište kripto valuta. Najnovije mere su neznatno depresirale vrednost Bitkoina, ali se njegova vrednost ubrzo oporavila.

Kao jedna od prvih posledica su odluke svetskih kripto berzi da prekinu konekcije sa klijentima u Kini. Jedna od najvećih kripto berzi, Huobi je najvaila da će do kraja godine raskinuti saradnju sa svim klijentima iz Kine, dok kripto berza Binance je već prestala da prihvata korisnika koji se prijavljuju kineskim telefonskim brojevima.

Proizvođač kripto novčanika TokenPocket, koji se široko koristi u Kini, najavio je da će prihvatiti najnovije propise i da će prestati da podržava neke funkcije u zemlji. Istovremeno, Alibabin sajt za međunarodne kupce je najvio da će prestati da dozvoljava trgovcima da prodaju platforme za rudarenje kriptovaluta. Većina velikih proizvođača kripto opreme su Kinezi, a globalni rudari su se obratili Alibaba platformi za e-trgovinu kako bi nabavili računarsku opremu potrebnu za rudarenje Bitkoina.

Najveća hongkonška berza kriptovaluta FTX, koja je procenjena na 18 milijardi dolara, objavila je da je preselila svoje sedište na Bahame zbog rastućih regulatornih ograničenja. U potrazi za novim destinacima, gde se mogu slobodno razvijati, kripto tržišta su prepoznala Bahame kao povoljnu lokaciju.

Ethereum Kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Treba imati na umu da se pritisak kineskih vlasti nije ograničio samo na kripto tržište, već i na niz drugih sektora kao što su razvoj tehnologija, obrazovanje, igre na sreću, nekretnine i drugo. Jednom rečju, radi se o pojačavanju kontrolnih mehanizama u oblastima za koje je procenjeno da su od interesa za kinesku državu.

Ipak, uprkos represivnim merama, potpuna zabrana Bitkoina u Kini nije moguća, jer postoje altrenativni komunikacioni putevi koje država ne može da kontroliše. Kako stvari stoje, kripto valute su došle da ostanu.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    29. septembar 2021 | 10:47

    Normalno ,pametni ljudi shvatili na vreme prevaru ,virtuelna valuta ,a tek ,,rudarenje" ,sta reci I moze li ijedan pravi ekonomista ovo da objasni?

  • Mik

    29. septembar 2021 | 13:23

    Naravno da moze. Kako su dosle, tako ce i otici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA