Kakva mreža će nam 2025. godine biti neophodna? 5G mreža!

Na pitanje kako da do 2025. obezbedimo bolji digitalni svet, Huawei odgovara brzim razvojem digitalnih tehnologija koji donosi i do 10 puta veći broj internet konekcija i stalnu brzinu protoka od 1 gigabita u sekundi...

  • 4
Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media

Radni dan jednog bageriste u rudniku ili na nekom gradilištu bi, za samo nekoliko godina, mogao da izgleda baš ovako: po dolasku na posao, u poslovnu zgradu u centru grada, čovek ulazi u kancelariju, dok naručuje prvu jutarnju kafu uključuje računar, zatim seda pred veliki monitor ili stavlja VR naočari na glavu, i nakon što proveri da li sve funkcioniše kako treba, uzima džojstike u ruke počinje da kopa.

Ne, ovo nije nikakva naučna fantastika, već viđenje nečega što bi već koliko 2025. godine, zahvaljujući uvođenju 5G tehnologije i brojnih pratećih elemenata koji pomoću nje funkcionišu, moglo da postane stvarnost.

Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media

Kompanija Huawei, globalni lider u razvoju i implementaciji 5G tehnologija i rešenja, upravo takvu viziju budućnosti ovih dana predstavlja u Srbiji. Pod sloganom "Lighting Up the Future", Beograd je ugostio  demonstracioni kamion kompanije Huawei, pokretnu izložbu koja je posetiocima omogućila da bar na kratko zakorače u 5G budućnost. Takvu budućnost koja već sada postaje stvarnost!

U fokusu prezentacije tehnologija koje unapređuju svakodnevni život i poslovanje je potpuna automatizacija, digitalna komunikacija na "multi-cloud"-u, novo iskustvo koje nova tehnologija nosi sa sobom i zaštita životne sredine kao jedan od važnih aspekata celokupnih promena koje 5G tehnlogija sa sobom donosi.

Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media

Na pitanje kako da obezbedimo bolji digitalni svet do 2025. godine, Huawei daje odgovor u vidu brzog razvoja digitalnih tehnologija, koji u godinama pred nama donose i do 10 puta veći broj ukupnih internet konekcija i brzinu protoka od 1 gigabita (Gbit) u sekundi.

Ovde, međutim, nije reč samo o igranju video igara u 5G mreži sa VR naočarama na glavi, već o digitalizaciji koja donosi potpuno nov pristup upotrebi tehnologije u privredi i industriji, kome će ubrzano morati da se prilagode kako postojeće mreže, koje će morati da se osposobe za pružanje podrške najrazličitijim servisima, tako i njihovi operateri koji će morati da se prilagode novim tehnološkim rešenjima.

Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media

Naravno, Huawei kao globalni tehnološki lider, misli i na posledice koje razvoj i primena novih tehnoloških rešenja imaju na životnu sredinu. Zato, uz napredak tehnologije koji povećava potrošnju električne energije, istovremeno radi i na smanjenju emisija štetnih zračenja i većem korišćenju alternativnih energetskih izvora.

Odgovor na pitanje kako da obezbedimo bolji digitalni svet do 2025. godine, rešenja predstavljena na pokretnoj izložbi kompanije Huawei nude pod jedinstvenim akronimom - G.U.I.D.E. - koji predstavlja rezime svih uputstava za digitalnu transformaciju kompletne industrije:

  • G - Gigabit/sec - Svaki deo mreže bi trebalo da dobije protok od 1 Gbit po sekundi, budući da će novi servisi i aplikacije biti dosta zahtevniji od sadašnjih i podrazumevati mnogo širu upotrebu AR i VR rešenja.
  • U - Ultra-automatizacija - Transformacija mreže je osnovni preduslov da bi industrija mogla da obezbedi sve servise koji će joj u budućnosti biti potrebni.
Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media
  • I - Inteligentna Multi-Cloud rešenja - "klaudfikacija" predstavlja jedan od preduslova da bi 5G mreža mogla da odgovori na zahteve tržišta. To znači uvođenje cloud-a i veštačke inteligencije u samu mrežu, kao i primenu inteligentnih rešenja koja će omogućiti međusobno upravljanje kaludima.
  • D - Diferencirano (raznovrsno) iskustvo - Raznovrsna korisnička iskustva se odnose na nove servise unutar same industrije, koja se javljaju usled postojanja raznovrsnih zahteva koje različiti procesi proizvodnje imaju od telekomunikacionih mreža. Svaka industrija zahteva svoju vrstu servisa, pa se zato može očekivati veliki broj različitih servisa koje će operateri morati do obezbede različitim korisnicima.
  • E - Životna sredina (E - Environment) - Sve ove tehnološke inovacije sa sobom donose i pitanje potrošnje električne energije, zato Huawei kao društveno odgovorna kompanija u 5G eru ulazi sa brojnim "zelenim rešenjima", koja vode računa o napajanju uređaja, potrošnji unutar mreže i bezbednim emisijama zračenja.
Huawei 5G prezentacija Foto: Soultime media

Inovativna rešanja koja je Huawei predstavio u Beogradu pokrivaju kompletnu mrežu sa svim aspektima koja 5G tehnologija donosi. Ona su spremna da omoguće transformaciju postojeće mrežne tehnologije u ono što će nam biti neophodno za samo nekoliko godina, bilo da u kući igramo VR igrice, bavimo se industrijskom proizvodnjom ili upravljamo bagerom iz udobnosti svoje kancelarijske fotelje negde u centru grada.

Nakon Beograda, sa svim novim Huawei 5G rešenjima će se upoznati i Niš, koga će demonstracioni kamion posetiti u narednim danima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    21. oktobar 2021 | 16:02

    Ovi naši počeli da sarađuju s Amerima tako da će teško kineski 5g kod nas...

  • 024

    21. oktobar 2021 | 16:45

    2050.godine.. mozda.. u Srbiji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA