≫ 

Evropski AI healthtech startapi prikupljaju značajne investicije, sve više investitora okreće se ovom sektoru

Rizični kapitalisti počinju ozbiljno da shvataju evropske startape koji koriste veštačku inteligenciju u zdravstvu.

  • 0
Ruke, robot, čovek, veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Pisali smo juče o prednostima korišćenja veštačke inteligencije i virtuelne stvarnosti u zdravstvu, a još jedan signal o razvoju ovog sektora je i činjenica da je 2021. godina bila rekordna po broju i veličini investicija za startape koji razvijaju tehnološke proizvode u zdravstvu, pokazuje analiza Sifteda.

Šta je healthtech u svetu rizičnog kapitala?

Healthtech je najbrže rastuća vertikala u sektoru zdravstvene zaštite. Uključuje bilo koji zdravstveni proizvod i uslugu sa omogućenom tehnologijom koja se može isporučiti ili koristiti van bolnice ili ordinacije - jedan značajan izuzetak je softver za upravljanje bolnicom i ordinacijom. Takođe, ovakve kompanije bave se, između ostalog, i otkrivanjem lekova, terapijama i drugim sličnim stvarima.

Healthtech kompanije takođe mogu da obezbede i druge tehnologije kako bi poboljšale pružanje zdravstvene zaštite uz smanjenje troškova. O jednom takvom slučaju pisali smo juče kada smo razmatrali slučaj psihoterapeuta koji koriste veštačku inteligenciju kako bi unapredili proces lečenja.

Dok je Healthtech usredsređen na optimizaciju lične i preventivne nege, medicinska tehnologija—medtech vertikala— se fokusira na terapijske tehnologije i medicinske uređaje koji tretiraju postojeće medicinske probleme i dijagnostičke tehnologije koje otkrivaju medicinske probleme.

Healthtech u Srbiji i Evropi

Među biotehnološkim startapim kojima je 2021. godina bila dobra, našao se i jedan sa kancelarijom u Beogradu. Naime, kompanija AbSci je kupila kompaniju Totient, koja je proizilazak (spin-off) Seven Bridgesa, i koja ima kancelariju u Beogradu sa desetak ljudi. Totient je osnovan 2017. godine sa ciljem da iskoristi tehnologiju za otkrivanje terapija i lekova za teške bolesti.

U pitanju je biotehnološka kompanija koja se bazira na korišćenju tehnika veštačke inteligencije radi kreiranja terapija baziranih na antitelima koje ljudsko telo kreira kao reakciju na autoimune bolesti, infekcije i kancere.

Drugde, samo u novembru, francuska biotehnološka kompanija Owkin i Sword Health postali su jednorozi, odnosno startapi čija je tržišna vrednost premašila milijardu dolara.

Kompanija za digitalnu psihoterapiju Ieso je takođe najavila investiciju od 53 miliona dolara, biotehnološki Nuritas je podigao 45 miliona dolara, a platforma za istraživanje i razvoj u oblaku Synthace je obezbedila 35 miliona dolara. Svi oni koriste veštačku inteligenciju u svojim proizvodima.

Interesovanje investitora je podstaknuto digitalizacijom izazvanom pandemijom i sve boljim regulatornim uslovima u Evropi, pri čemu investitori smatraju da kompanije, ali i pacijenti (ili, potrošači) počinju da posmatraju veštačku inteligenciju kao pravo rešenje u brojnim medicinskim oblastima.

Prošli mesec nastavio je trend koji traje cele 2021. godine sa ogromnim investicionim rundama i velikim izlascima na berzu. Kompanije za otkrivanje lekova Exscientia i Oxford Nanopore Technologies prikupili su izuzetno velike investicije od 525, odnosno 345 miliona funti, nakon čega su imale i velike izlaske na berzu.

Iako su prethodnih godina ovakve runde finansiranja bile veoma retke za evropske AI healthtech startape, sada su sve češće.

Broj investicionih rundi porastao je na 32 ove godine, u poređenju sa 23 prethodne - a evropski healthtech startapi koji koriste AI su do sada ove godine prikupili 3,7 milijardi, što je skoro duplo više nego prošle godine.

Dakle, kada će roboti preuzeti kontrolu?

Ne još neko vreme, ako ikada.

Širom zdravstva, veštačka inteligencija se koristi za poboljšanje medicinskih procesa i olakšavanje posla kvalifikovanih stručnjaka, a ne kao zamena za njih.

U bliskoj budućnosti, razumevanje ogromnih skupova tehničkih podataka i podataka o pacijentima u mnoštvu različitih sistema je jedna oblast u kojoj mnogi vide da će veštačka inteligencija imati sve više primena.

(Telegraf.rs/Nikola Momčilović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA