≫ 

Da li je kriza na kripto tržištu trenutna ili najavljuje kraj kriptovaluta?

Kako će se dalje razvijati događaji sa kriptovalutama?

  • 3
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kriptovalute pokazuju značajne nestabilnosti svoje vrednosti što izaziva dodatno nepoverenje investitora. Cenu određuje samo tržište zato što ne postoji regulator koji bi mogao da interveniše i eventualno utiče na vrednost kriptovalute.

U tu svrhu je kreirana posebna vrsta kriptovaluta nazvana stablecoins čija je vrednost vezana za neke od fiat valuta ili neku robu kojom se trguje na berzi kao što su plemeniti metali ili metali koji se koriste u industriji.

U tom smislu je formirana open-source blokčejn platforma za plaćanje koja poseduje algoritamski stablecion model nazvana Terra. Protokol Terra generiše stabilne coine tako da dosledno prate cenu fiat valute kao što su evro i američki dolar.

Platforma se sastoji od dva entiteta odnosno kriptovalute a to su Terra i Luna. Postoji više vrsta Terra novčića koji su vezani za različite valute ili hartije od vrednosti.

Na primer, osnovni Terra stabilcoin prati cenu specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda i zove se TerraSDR ili SDT. Pored toga postoje i TerraUSD (UST), koja prati američki dolar, i TerraKRV (KRT) koja prati južnokorejski von.

Luna se koristi za upravljanje vrednošću Terra kovanicama kao i za rudarenje. Kako upotreba Terra raste, tako se povećava i vrednost Luna kovanice.

Luna koja je povezana sa TerraUSD, ili UST, sada vredi 0 dolara pošto je stabilcoin dramatično izgubio svoju vezu sa američkim dolarom tako da je sada posto bezvredan.

Luna je u petak pala na 0 dolara označavajući zapanjujući kolaps za kriptovalutu koja je u jednom trenutku vredela više od 100 dolara!

Propast kontroverznog stabilnog poduhvata Terra rezultirala je krahom na tržištu kriptovaluta, koji je izbrisao milijarde dolara vrednosti u jednom danu. Dodatnu komplikaciju dodaje činjenica da je Terra blokčejn koji podržava UST i Luna dva puta prestao da obrađuje transakcije za manje od 24 sata.

U međuvremenu, Binance, najveća kripto berza na svetu, privremeno je uklonila UST i Luna u petak.

Pored svega opisanog kripto tržišta su pogođena brojnim drugim preprekama, uključujući veću inflaciju i povećanje kamatnih stopa koje su izazvale rasprodaju na globalnim berzama. Kretanja cena stablecoin kriptovaluta su povezana sa berzama kako smo i napomenuli u prethodnom delu teksta.

Bitkoin je u petak ostvario oporavak, skočivši iznad 30.000 dolara uprkos tekućim problemima sa stabilcoin-om TerraUSD koji je izazvao paniku na kripto tržištu. Investitori su se verovatno malo utešili vestima da je tether, najveći stablecoin na svetu, povratio svoju vezu sa dolarom nakon što je nekoliko sati padao ispod 1 dolara.

Situacija sa Luna odnosno UST kriptovalutom je prilično uzdrmala ionako slabo poverenje u kripto tržišta. Može se uočiti da je većina kriptovaluta je u padu čak i više od 50%. Kombinovanje svih ovih događaja sa globalnom inflacijom i strahovima od njenog daljeg rasta, generalno ne daje optimističke prognoze za kriptovalute.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Archer

    16. maj 2022 | 14:01

    Jel to neki vas expert ? 😂😂😂😂

  • Fil

    16. maj 2022 | 21:52

    Naivni su uložili pare. Potpuno je jasno da je ovo piramida bez pokrića. 5% njih dobije 95% izgubi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA