Srpski IT sektor beleži rast uprkos krizi: Potražnja za IT stručnjacima veća nego prošle godine

Nepovoljna globalna situacija i ekonomska neizvesnost doveli su do krize i opšte zabrinutosti kada je reč o zapošljavanju u mnogim sektorima

  • 0
Foto: LINKgroup

Međutim, u IT industriji situacija je sasvim drugačija.

Prema podacima najznačajnijeg domaćeg sajta za zapošljavanje u IT-ju – HelloWorld.rs, broj oglasa za posao u ovoj profitabilnoj industriji porastao je za čak 26% u prvih šest meseci 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Drugim rečima, IT sektor ne samo da nije pogodila kriza nego i nastavlja da se nezaustavljivo razvija i predstavlja sigurnu luku za sve one koji žele posao imun na različite svetske potrese.

Traženi IT-jevci različitog profila i stepena iskustva

Analiza IT oglasa za zapošljavanje u 2022. godini pokazala je da kompanije imaju potrebu za stručnjacima svih nivoa iskustva: naime, čak 60% oglasa bilo je raspisano za mediore, dok su se u 30% njih tražili seniori. Takođe, IT-jevci bez nekog značajnijeg iskustva brzo dolaze do prvog angažmana: većina početnika očekuje da posao dobije u prvih mesec dana nakon završetka školovanja, sa početnom platom koja se kreće između 800 i 1.000 evra.

Kada je reč o IT zanimanjima, poslodavci su u 2022. godini najviše tražili Software Developere, zatim Frontend Developere, IT Help Desk osoblje, JavaScript inženjere i sistem administratore. Primećena je i tendencija rasta IT biznis sektora, pa je tako u prvoj polovini 2022. godine sve više oglasa bilo raspisano za IT, project i product menadžere.

To znači da u IT sektoru posla ima ne samo za programere već i za one koji su više orijentisani ka biznis strani industrije i žele da kombinuju informacione tehnologije sa savremenim poslovanjem.

Foto: LINKgroup

Svaki treći oglas sa opcijom rada od kuće

Pored visokih plata i sigurnog posla, jedan od benefita koji ljude najviše okreće ka IT sektoru je mogućnost rada od kuće, a kako bi privukla najbolje IT stručnjake, većina kompanija nudi upravo ovu pogodnost. Naime, broj oglasa za poslove koji se mogu obavljati na daljinu skočio je za neverovatnih 114%. To praktično znači da je na sajtu HelloWorld.rs svaki treći oglas sa opcijom rada od kuće.

Takav podatak ukazuje i na to da se značajan broj inostranih poslodavaca okreće regionalnom tržištu, zbog čega naši programeri sve češće ostvaruju frilens zaposlenje u nekim od najznačajnijih svetskih kompanija.

U IT se još uvek lako ulazi

Osim što obezbeđuje siguran i dobro plaćen posao, IT je oblast u koju nije teško zakoračiti: znanja i veštine za obavljanje juniorskih pozicija stiču se za oko 12 meseci posvećenog učenja, a kada jednom dobijete prvi posao, vrlo brzo ćete se usavršavati kroz rad. Otuda je IT sjajan izbor karijere za one koji još nisu odlučili čemu žele da se posvete, ali i za sve one koji osećaju da je vreme da promene zanimanje i pronađu nešto sigurnije i plaćenije.

Ono što je važno jeste da odaberete proverenu IT školu, u kojoj ćete imati priliku da kroz rad na realnim projektima učite od posvećenih stručnjaka i nakon koje vas očekuju svetski priznate diplome i sertifikati, koji će vam omogućiti da radite za poslodavce širom sveta.

U našem regionu takva škola je ITAcademy, iz koje je već potekao veliki broj IT-jevaca koji rade za najznačajnije regionalne i svetske kompanije. Na ovoj cenjenoj IT ustanovi možete odabrati najaktuelnije programe iz ovog brzorastućeg sektora: od programiranja, preko dizajna i administracije, pa sve do IT biznisa, a nastava se pohađa uživo ili onlajn, zbog čega ćete školovanje moći da prilagodite sopstvenim obavezama i afinitetima.

Tendencija povećanog zapošljavanja u IT sektoru koja je zabeležena u prvoj polovini 2022. godine ukazuje na to da je sada pravi trenutak za započinjanje karijere u ovoj profitabilnoj oblasti.

Osigurajte sebi siguran posao, prijavite se i postanite IT stručnjak.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA