≫ 

Koje su nove kriptovalute za ulaganje ovog meseca?

Zašto su ove manje poznate kriptovalute atraktivne?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Pre bilo kakvog ulaganja u kriptovalute, treba imati na umu da su digitalne valute veom nestabilne po svojoj vrednosti, da mogu iznenada i naglo povećati ili smanjiti svoju vrednost i da nisu regulisane propisima. Pored toga treba imati u vidu da je, u zavisnosti od države u kojoj vlasnik kriptovaluta živi, moguća naplata poreza na dobit na kriptovalute.

Kao najpopularnije kriptovalute su se izdvojile, pre svega Bitkoin a zatim i Ether, o kojima smo pisali u prethodnim nastavcima, sagledavajući ih iz više uglova. U današnjem tekstu biće rači o manje poznatim kriptovalutama ali koje se mogu preporučiti za trgovinu upravo sada imajući u vidu njihove tržišne karakteristike.

Tamadoge (TAMA) je nova kriptovaluta sa prikupljenih 19 miliona dolara investicija, što je prikupljeno za nepuna dva meseca. Tamadoge je P2E (play-to earn game) igra koja je deo novog metaverzuma i ekosistema usmerenog na NFT (Non-fungible token). Non-fungible token (NFT) je zapis u blokčejnu koji je povezan sa određenom digitalnom ili fizičkom imovinom, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Tamadoge je već imenovan kao najbolji ICO (Initial Coin Offering) za kriptovalutu godine i sada se očekuje da će doživeti ogroman rast.

Battle Infinity (IBAT) je decentralizovana Metaverse P2E platforma za igre. Ovaj projekat je takođe jedna od najpopularnijih novih valuta do 2022. godine, pošto je imala jednu od najuspešnijih pretprodaja u godini. IBAT je dostigao svoj cilj od 16.500 BNB (Binance Coin) za samo 24 dana. Kao takav, rasprodat je mnogo pre očekivane 90-dnevne kampanje u fazi pretprodaje. Za ovaj projekat se kaže da je multiverzum metaverzuma.

Lucky Block (LBLOCK) je rastuća globalna NFT platforma. Od svog lansiranja početkom 2022. ovaj novi NFT projekat Lucki Block je stekao ogromnu popularnost i još je jedan značajan novi kripto za ulaganje. Investitori mogu da kupe Lucky Block NFT što im omogućava da učestvuju u raznim takmičenjima. Lucky Block posluje koristeći pametne ugovore što garantuje da je svako izvlačenje NFT turnira nepristrasno.

Shiba Inu Coin (SHIB) je kripto ekosistem. Shiba Inu Coin je predstavljen u avgustu 2020. kao samoproglašeni „ubica dogecoina“. Tim ili kreator koji stoji iza kriptovalute nosi pseudonim „Rioshi“. Shiba Inu ekosistem će pored igara uključivati i metaverzum. Shiba Inu Lands je namenjen za kupovinu digitalnih zemljišnih parcela u obliku NFT-a. Metaverzum će se sastojati od ukupno 100.595 parcela digitalnog zemljišta koje su sve na prodaju. Oni koji kupuju „zemljište“ mogu i da izdaju svoje. Ovo je popularna nova kriptovaluta za one koji su zainteresovani za digitalne nekretnine. Tržišna kapitalizacija Shiba Inu-a je preko 7 milijardi dolara.

ApeCoin (APE) je nova kriptovaluta sa članstvom u BAYC (Bored Ape Yacht Club). Ljubitelji BAYC NFT kolekcije mogu smatrati APE zanimljivom novom kriptovalutom za ulaganje. ApeCoin je jedan od najpopularnijih meme kripto projekata u ovom trenutku. Meme kovanice su kriptovalute koje su proizvedene kao bezbrižna šala, bez ozbiljnih ambicija. Tržišna kapitalizacija ApeCoin-a je preko 1,5 milijardi dolara.

Teško je prognozirati budućnost pomenutih kriptovaluta, ali su svakako atraktivne za kupovinu u sadašnjem periodu. Očigledno je da se namena kriptovaluta širi na različite oblasti ri čemu je pojam metaverzuma izuzetno zanimljiv. Metaverzum je stvoren sviđalo se to nama ili ne a kakva će biti njegova budućnost pokazaće vreme.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA